Iskoristite sezonu jagoda i napravite ukusan desert s ovim proljetnim bobičastim voćem. Na raspolaganju vam je ogroman raspon toplih i hladnih slastica.
Jagode možete upotrijebiti za sve od prhkih keksi preko osvježavajućeg cheesecakea do ledenog sorbeta.
Mi vam danas predlažemo tako jednostavan, a tako dobar kolač s jagodama. Voće se očisti i nareže te stavi peći zajedno s biskvitom i nešto šećera. I to je cijela filozofija!
Sastojci:
- 300 g svježih jagoda
- 225 g bijelog šećera
- 180 g brašna
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 90 g maslaca
- 1,5 čajna žličica praška za pecivo
- 1 veliko jaje
- 1 čajna žličice ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite kalup za torte promjera 20 centimetara i stavite sa strane.
- U jednoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol.
- U drugoj zdjeli izmiksajte maslac i 200 grama šećera. Miksajte dok ne dobijete glatku pahuljastu smjesu.
- Dodajte jaja i ekstrakt vanilije i nastavite miksati.
- Postupno dodajte mješavinu na bazi brašna i mlijeko.
- Miksajte dok se sastojci ne povežu.
- Dobivenu smjesu prebacit u kalup za pečenje.
- Na vrh kolača dodajte očišćene i nasjeckane svježe jagode.
- Preko jagoda posipajte ostatak šećera.
- Ovako pripremljenu tortu stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu 10 minuta. Potom smanjite temperaturu na 160 Celzijevih stupnjeva i nastavite peći oko 45 minuta do sat vremena.
- Provjerite čačkalicom je li biskvit pečen prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite kolač do kraja prije posluživanja. Dobar tek!
Iskoristite sezonu: 5 recepata za fina jela koja možete napraviti s jagodama +1