Iako stalno slušamo da bi ribu zbog svega zdravog što sadrži, a pogotovo zbog famoznih omega-3 masnih kiselina kojima obiluje, trebalo jesti barem dva puta tjedno, često je preskačemo na kućnim jelovnicima.

Najčešći su razlozi za to - ili izgovori - to da je ne znamo kupiti, očistiti ili prirediti. Zamrznuta i konzervirana riba čuvaju sve nutritivno obilje koje ima i svježa riba, pa su idealan izbor ako niste čest posjetitelj ribarnica ili ako nemate pojma odakle početi s čišćenjem ribe.

Na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo sjajan recept za file bijele ribe u bijelom vinu koji će brzom kućnom obroku dati malo posebniju notu. Jednako će dobro ispasti bilo koja bijela riba - oslić, brancin, bakalar... Priprema ne može biti jednostavnija, a rezultat je tako dobar da ćete se svojim umijećem željeti pohvaliti baš svima.

A više recepata za jednostavna jela od ribe možete pronaći na ovome linku.

Sastojci za bijelu ribu u bijelom vinu:

  • 4 fileta bijele ribe (oslić, brancin, bakalar)
  • 2 jušne žlice maslinova ulja
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 crveni luk (nasjeckan)
  • 1 šalica cherry rajčica (narezanih na četvrtine)
  • 1/3 šalice maslina bez koštica
  • 1/4 šalice bijelog vina
  • 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
  • 1 čajna žličica limunova soka
  • crni papar
  • sol
  • mediteranski začini po izboru

Priprema bijele riba u bijelom vinu:

  1. Riblji file premažite maslinovim uljem te začinite mediteranskim začinima, soli i paprom.
  2. Pržite sa svake strane nekoliko minuta. Izvadite iz ulja i ostavite sa strane.
  3. Potom na maslinovu ulju dinstajte nasjeckani luk i češnjak.
  4. Vratite ribu u tavu, a zatim dodajte cherry rajčice, bijelo vino, limunov sok i masline.
  5. Kuhajte dok riba ne omekša i dok se ne reducira količina vina.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju