Iako stalno slušamo da bi ribu zbog svega zdravog što sadrži, a pogotovo zbog famoznih omega-3 masnih kiselina kojima obiluje, trebalo jesti barem dva puta tjedno, često je preskačemo na kućnim jelovnicima.
Najčešći su razlozi za to - ili izgovori - to da je ne znamo kupiti, očistiti ili prirediti. Zamrznuta i konzervirana riba čuvaju sve nutritivno obilje koje ima i svježa riba, pa su idealan izbor ako niste čest posjetitelj ribarnica ili ako nemate pojma odakle početi s čišćenjem ribe.
Na portalu www.krenizdravo.hr pronašli smo sjajan recept za file bijele ribe u bijelom vinu koji će brzom kućnom obroku dati malo posebniju notu. Jednako će dobro ispasti bilo koja bijela riba - oslić, brancin, bakalar... Priprema ne može biti jednostavnija, a rezultat je tako dobar da ćete se svojim umijećem željeti pohvaliti baš svima.
A više recepata za jednostavna jela od ribe možete pronaći na ovome linku.
Sastojci za bijelu ribu u bijelom vinu:
- 4 fileta bijele ribe (oslić, brancin, bakalar)
- 2 jušne žlice maslinova ulja
- 2 režnja češnjaka
- 1 crveni luk (nasjeckan)
- 1 šalica cherry rajčica (narezanih na četvrtine)
- 1/3 šalice maslina bez koštica
- 1/4 šalice bijelog vina
- 2 jušne žlice svježe sjeckanog peršina
- 1 čajna žličica limunova soka
- crni papar
- sol
- mediteranski začini po izboru
Priprema bijele riba u bijelom vinu:
- Riblji file premažite maslinovim uljem te začinite mediteranskim začinima, soli i paprom.
- Pržite sa svake strane nekoliko minuta. Izvadite iz ulja i ostavite sa strane.
- Potom na maslinovu ulju dinstajte nasjeckani luk i češnjak.
- Vratite ribu u tavu, a zatim dodajte cherry rajčice, bijelo vino, limunov sok i masline.
- Kuhajte dok riba ne omekša i dok se ne reducira količina vina.