Gâteau Basque ili baskijski Etxeko bixkotxa prevodi se kao kućni kolač. Riječ je o tradicionalnom desertu iz sjeverne Baskije u Francuskoj koji je punjen džemom od višanja ili se nadjeva kremom od punomasnog mlijeka.

Mi vam donosimo recept za potonju kremastu verziju koja se radi od svakodnevnih sastojaka koje vjerojatno imate već kod kuće – poput mlijeka, brašna, jaja i šećera.

Iako su sastojci jednostavni, priprema iziskuje određeno strpljenje i trud. Važno je svaki segment ove slastice ohladiti u hladnjaku prije nego što ih spojite u jednu kremastu kreaciju koja se topi u ustima.

Sastojci:

Sastojci za tijesto:

  • 450 g brašna
  • 360 g bijelog šećera
  • 230 g maslaca
  • 3 jaja
  • 3 žumanjaka
  • 1 žlica praška za pecivo
  • 1 žlica vode
  • prstohvat soli

Sastojci za nadjev:

  • 500 ml punomasnog mlijeka
  • 100 g bijelog šećera
  • 80 g kukuruznog škroba
  • 6 velikih žumanjaka
  • 3 žlice brašna
  • 2 jaja
  • 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
  • šećer u prahu za posluživanje

Priprema:

  1. Za nadjev: Pomiješajte punomasno mlijeko i ekstrakt vanilije i zagrijte na štednjaku.
  2. U posebnoj zdjeli pomiješajte istučena jaja, žumanjke, šećer, brašno i kukuruzni škrob. Postupno prebacite zagrijanu tekućinu u jaja uz stalno miješanje da se ne stvore grudice.
  3. Kuhajte dobivenu smjesu na umjerenoj temperaturi oko tri do pet minuta dok se ne zgusne. Uklonite smjesu sa štednjaka. Prebacite je u drugu posudu, pokrijte kremu s plastičnom folijom i stavite sa strane da se ohladi prije daljnjeg korištenja.
  4. Za tijesto: Pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol u velikoj posudi i stavite sa strane.
  5. Omekšali maslac sa sobne temperature stavite u mikser zajedno s bijelim šećerom. Miksajte tri do četiri minute dok se sastojci ne sljube.
  6. Dodajte postupno dva jaja i tri žumanjaka te nastavite miksati smjesu.
  7. Polako umiješajte brašno i miksajte dok se ne stvori glatko tijesto
  8. Dobivenu smjesu prebacite na pobrašnjenu površinu, podijelite na dva jednaka dijela i zamotajte u plastičnu foliju. Stavite u hladnjak na oko sat vremena.
  9. Namastite kalup promjera 22 centimetara i stavite ga sa strane.
  10. Ohlađeno tijesto razvucite u krug promjera 30 centimetara i stavite na dno pripremljenog kalupa za torte. Utisnite višak tijesta u stranice kalupa pa stavite u hladnjak na 30 minuta.
  11. Kremu premažite preko ohlađenog tijesta i stavite ponovo u hladnjak na 30 do 60 minuta.
  12. Preostalo tijesto razvucite također u krug promjera 30 centimetara i stavite preko ohlađene kreme. Spojite rubove tijesta s dna i vrha. Vratite sve zajedno u hladnjak na još 30 minuta.
  13. Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
  14. Preostalo jaje izmućkajte zajedno s jednom žlicom vode te ovu smjesu premažite preko vrha kolača. Stavite kolač peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 20 minuta.
  15. Smanjite temperaturu na 180 Celzijevih stupnjeva i pecite kolač još 25 minuta, odnosno dok ne postane zlatno-smeđ.
  16. Ohladite kolač prije posluživanja i ukrasite ga s nešto šećera u prahu. Dobar tek!

Miriše na medenjake: Sočni kolač od čokolade i kakaa koji je teško prestati jesti +0 Piernik

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju