Na mjestu nekadašnjeg varaždinskog restorana Banus, u Ulici kralja Petra Krešimira IV, nedavno je otvoren restoran Barococo, među Varaždincima popularno mjesto za gablece, u koje se dolazi i na tjesteninu, roštilj, kao i jela od ribe. Bez obzira na sramežljive proljetne temperature, terasa već privlači goste željne sunca i svježeg zraka, a u subotu oko podneva interijer je već bio punašan.

Sa stolova je većinom mirisalo meso s roštilja, što ne čudi jer se Barococo hvali zbog roštilja na drveni ugljen i telećih ćevapa (koje nećete naći na svakom koraku), a na stol dolaze s mekom lepinjom i lukom srebrencem (10 komada za 9,50 eura).

Malo mrzloga dok se drugo ne skuha...

U prostoru koji oponaša dnevni boravak uhvatili smo se jelovnika i zaustavili se na poglavlju: Malo mrzloga dok se drugo ne skuha, gdje nam je pogled privukao tatarski za dvoje (22 eura), koji je i preporuka kuće. Na stol dolazi s naribanim hladnim maslacem koji se lijepo maže na kruh zagrijan na roštilju.

No želite li ipak istražiti tradiciju ovog kraja, tu je hladni odojak z mladim lukom, hrenom i domaćim kruhom, kao i meso z banjice, a pronaći ćete i domaći sir s placa s vrhnjem, češnjakom i slatkom crvenom paprikom – baš onako kako i treba biti.

The Family - 2 Hrana i piće Srce Vatreno: Pizza hrvatske repke koja je postala hit u restoranu izbornika Zlatka Dalića

Juhica naša svagdašnja od kokoši (čućike) po savjetu konobara odličan je odabir, a budući da u njoj ima i trganog mesa i domaćih rezanaca, imajte na umu da je i zasitna. Tu je i pozabljena gusta juha s heljdom i vrganjima uz dodatak kiselog vrhnja za one koji bi meso možda preskočili.

Ponešto za svakoga

Za dnevnu juhu (3,50 eura) pitajte onoga kaj vam pijaču toči, kako i piše u jelovniku. Za želučeka malo podgrijati tu su domaći trganci s vrhnjem i pečenom kosanom masti, kao i picekova jetrica na naglo v saftu z malo friškoga domačega kruha za pomackati, a šansu možete dati i langošu s češnjakom i kiselim vrhnjem.

Sve nam se čini da u Barococou nema šanse da ostanete gladni, a ni pretjerano ozbiljni jer teško je ostati hladan kao špricer listajući meni kojem ne fali jela, kao ni duha. Bilo da želite malo bolje upoznati zagorske brege i doline kroz čaše i tanjure ili vam je draža klasika, ondje ćete doista moći birati. Zagorcima koji kod kuće imaju sira, putra, vrhnja, mleka, jajca i krumpira u restoran Barococo prvenstveno je gušt doći na tjesteninu, steakove i ozbiljne komade mesa, kao i jela s drvenog roštilja.

Odlična tjestenina 

Ondje ćete pronaći možda najbolju carbonaru Zagorja, pa i šire, jer kuhari znaju znanje. Nikakvo vrhnje za kuhanje, loš sir ili obična slanina - u restoranu Barococo koriste guanciale, pecorino i Parmigiano Reggiano (9 eura). Za preporuku su i veliki ravioli s finim i mirisnim nadjevom od vrganja, bogato preliveni uljem i posuti začinima pa ako vam to smeta, možete i upozoriti konobara da chef ne bude tako široke ruke. Tjestenina punjena muškatnom bučom s makom dolazi u slanoj, ali i, zanimljivo je, slatkoj varijanti. Kreativni desert spaja punjenu tjesteninu sa sladoledom od vanilije koji se poškropi bučinim uljem i košticama buče, što je hvale vrijedna kombinacija. Desert bi uredno mogao proći i bez nadjeva od buče, ali sve u svemu – zanimljiva ideja i prezentacija. 

Hit-mjesto u zagrebačkom centru u kojem se stvaraju gužve zbog prefinih rebra i bottomless mimoza Square One - 14 Square One - 13 Square One - 12 +10 Square One - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju