Barbarski kruh, ili kako ga na istoku zovu – naan barbari, neizostavan je uz razno meze, umake na bazi humusa ili samo uz maslinovo ulje, a odlično se slaže i s pečenim jajima, feta sirom, maslacem sa začinskim biljem ili medom.
Dio je iranske nacionalne kuhinje, a tamo je stigao od plemena Hazara koje je živjelo na sjeveru nekadašnje Perzije, a zvali su ih Varvari ili Barbari, pa je tako ovaj ukusni tanki kruh i dobio ime.
Hrskava korica ono je zbog čega ga volimo, a ona nastaje zahvaljujući raznim premazima koji se nanose na tijesto prije pečenja. To može bit tek brašno s vodom, ali u ovom receptu predlažemo malo puniju varijantu s jogurtom za nešto pikantniji okus.
Na kraju se naan posipa sjemenkama crnog kima i sezama koje su zaslužne za bogatstvo okusa i zabavnu teksturu koja će razigrati svaki jednolični kremasti namaz. Priprema se jednostavno, a pojesti ga morate brzo – dok je svjež i hrskav jer kad se stvrdne, naravno, to više nije to.
Sastojci za barbarski kruh:
Za tijesto:
- 520 g brašna
- 1 1/2 čajna žličica soli
- 2 1/4 čajna žličica suhog kvasca
- 1 čajna žličica šećera
- 400 ml tople vode
- 2 žlice maslinovog ulja
Za premaz:
- 3 žlice jogurta
- 3 žlice vode
- prstohvat soli
- 2 žlice sjemenki crnog kima
- 1 žlica sjemenki sezama
Priprema barbarskoga kruha:
- Umutite kvasac u toplu vodu i dodajte šećer te ostavite desetak minuta da kvasac proradi. Pomiješajte brašno i sol i uspite u vodu s kvascem. Dodajte maslinovo ulje i mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično. Napravite kuglu od tijesta, stavite je u namašćenu zdjelu, prekrijte čistom krpom i ostavite da se diže oko sat vremena.
- Pospite radnu plohu brašnom, uzmite polovicu tijesta i razvlačite izvana prema unutra. Ponovite s drugom polovicom, ponovno prekrijte krpom i ostavite da stoji oko 20 minuta.
- Zagrijte pećnicu na 235 stupnjeva zagrijte u njoj plitki pleh.
- Napravite glazuru. U jednoj posudi umutite jogurt, vodu i sol. U drugoj posudi pomiješajte sjemenke sezama i kima.
- Na papiru za pečenje razvucite polovicu tijesta u pravokutnik čija će veličina približno odgovarati dimenzijama pleha za pečenje. Napravite isto i s drugom polovicom tijesta.
- Silikonskim kistom premažite tijesto glazurom i svaki pravokutnik pospite polovicom količine pripremljenih sjemenki. Pokrijte tijesto plastičnom folijom ostavite sa strane još oko 20 minuta.
- Prije pečenja na svakom kruhu prstima napravite 4 - 5 uzdužnih žljebova. Pospite tijesto brašnom, ako vam se lijepi za ruke.
- Stavite tijesto s papirom na zagrijani pleh na srednju rešetku i pecite cca 15 minuta. Nakon 7 ili 8 minuta okrenite pleh da se naan ispeče ravnomjerno. Ponovite s drugom štrucom.
- Kad je pečen, zamotajte kruh u kuhinjsku krpu i nakon 10-ak minuta poslužite.