Bagna càuda doslovno znači "vruća kupka" i potječe iz srednjeg vijeka, iz Piemonta u Italiji. Lokalni seljaci zajedno su kuhali i dijelili obroke, a tradicija jedenja ovog umaka iz jedne posude čuva se i danas.

Piletina u kremastom umaku od češnjaka Hrana i piće Piletina u kremastom umaku: Recept zbog kojega ćete željeti mirisati po češnjaku

Iako je najpoznatiji kao umak koji se služi uz povrće, bagna càuda također se poslužuje s palentom, kao dressing za salate i kao umak za tjesteninu. U „finijoj“ varijanti bit će obogaćen tartufima, a običaj je da se u ono što od umaka ostane na samome dnu posude, „spesso della bagna“, umute jaja i napravi aromatična fritaja.

Poslužite u posudi za fondue uz štapiće od sirovog povrća ili uz kuhano povrće, poput cikle, kuhanog krumpira, pečenog luka, pržene bundeve i pečene paprike.

Ovaj umak savršen je za tulume jer istovremeno rješava hranu i druženje. I svakako napomenite gostima da ste slijedili recept koji je Talijanska akademija kuhinje proglasila najpouzdanijim i najprihvatljivijim.

Sastojci za umak bagna càuda:

  •  12 glavica češnjaka
  • 700 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja i, ako je moguće,
  • 30 ml ulja od oraha (po mogućnosti)
  • 180 g inćuna, ispranih crnim vinom ili vodim
  • maslac, po želji

Priprema umaka bagna càuda:

  1. Ogulite češnjak i svaki češanj perežite na pola po dužini.
  2. Stavite češnjak u visoku tavu, dodajte oko 100 ml ulja i počnite kuhati na laganoj vatri. Promiješajte drvenom kuhačom pazeći da češnjak ne gori.
  3. Odsoljene inćune dodajte u tavu i lagano miješajte drvenom kuhačom dok se potpuno ne otope.
  4. Prelijte preostalim uljem i pustite da se kuha na laganoj vatri 30 minuta, pazeći da se umak ne prži.
  5. Na kraju kuhanja po potrebi dodajte komadić maslaca da se smjesa ujednači.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju