Tost s avokadom popularan je izbor za doručak diljem svijeta, a u posljednjih nekoliko godina sve češći je izbor i Hrvata. To tropsko voće obiluje zdravim izvorima masnoća, a kada je zrelo, može se vilicom pretvoriti u zelenu "paštetu".
Da bi avokado imao dobar okus na kruhu, potrebno ga je dobro začiniti. Ako pak želite imati nutritivno zaokružen obrok, treba ga spojiti s dobrim izvorom bjelančevina.
Avokado možete poslužiti s kuhanim, pečenim i/ili poširanim jajima, dimljenim lososom i različitim vrstama salama. No ako preferirate biljne izvore bjelančevina – obvezno isprobajte namaz od avokada i graška koji je svojevremeno harao društvenim mrežama.
Da biste termički obradili grašak, potrebno je svega nekoliko minuta. No za ovaj recept možete upotrijebiti i već kuhani grašak iz konzerve. Riječ je o laganom, ukusnom i jednostavnom receptu savršenom za doručak.
Sastojci:
- 100 g zrelog avokada
- 100 g kuhanog graška
- 1 mladi luk
- ½ limuna
- ½ čajne žličice češnjaka u prahu
- sol i papar po želji
- šaka svježeg peršina
Priprema:
- Kuhani grašak vilicom pretvorite u pire i pomiješajte sa zrelim avokadom.
- Smjesu začinite s češnjakom u prahu. Umjesto praha možete upotrijebiti i jedan naribani češanj češnjaka.
- Namaz začinite s pola limuna i sitno nasjeckanim peršinom. Alternativno možete upotrijebiti i svježe listiće korijandra te jednu limetu.
- Posolite sve dobro i popaprite.
- Namažite smjesu na tostirani kruh i poslužite sa sitno nasjeckanim mladim lukom. Dobar tek!
Bez njega ništa ne bi bilo isto: Priča o jednom od najpoznatijih umaka na svijetu +1