Američke palačinke odlična su ideja za izdašan doručak, a mnogi će se i puno lakše probuditi ako znaju kakva ih delicija ujutro čeka.
Ove se palačinke rade s mlaćenicom ili stepkom koja možda i nije toliko popularna u domaćim receptima, ali je možete naći u gotovo svakoj trgovini. Ako je baš nikako ne možete nabaviti, možete je napraviti i sami. Jednostavno uzmite mlijeka koliko recept traži mlaćenice i na svakih 250 ml dodajte jednu žlicu limunovog soka ili octa. Promiješajte i ostavite da stoji 10-ak minuta ili dok se ne počne zgrušavati.
Iako su palačinke i same dovoljno slatke i pune okusa limuna i vaniije, možete ih poslužiti sa sirupom od borovnice ili nekim drugim voćnim ili klasičnim čokoladnim preljevom. Ako nemate sirup, možete dodati malo vode u džem i zagrijati na laganoj vatri da se lijepo poveže. Ako volite još nježnije američke palačinke, odvojite bjelanjke od žumanjaka i istucite ih u čvrsti snijeg. Pomiješajte žumanjke s mokrim sastojcima, potom lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka i dalje radite prema uputama.
Količina sastojaka iz ovoga recepta bit će dovoljna za 8-10 malih (ali debelih) palačinki, a da ih napravite treba vam samo 20 minuta.
Sastojci za američke palačinke s ricottom i limunom:
- 102 g brašna
- 1½ čajne žličice praška za pecivo
- ¾ čajne žličice soli
- 50 g šećera
- 1 limun
- 1½ čajne žličice ekstrakta vanilije
- 3 velika jaja
- 170 g ricotta sira
- 60 ml mlaćenice
- 28 g maslaca, otopljenog, plus maslac sobne temperature za pečenje i posluživanje
- sirup od borovnice ili drugi preljev, za posluživanje (po želji)
Priprema američkih palačinki s ricottom i limunom:
- U maloj posudi umutite brašno, prašak za pecivo i sol. Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri.
- Stavite šećer u veliku zdjelu, a zatim sitno naribajte limunovu koricu ilagano je utrljajte u šećer. Dodajte ekstrakt vanilije i promiješajte. Dodajte jaja i miksajte dok se ne zapjene, pa dodajte ricottu, mlaćenicu i maslac i miksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte mješavinu brašna i praška za pecivo i lagano miješajte dok se sve ne poveže i ne nestanu grudice.
- Obilno namažite tavu maslacem, a zatim na nju izlijte otprilike jednu četvrtinu šalice tijesta. Pecite dok donja strana ne postane zlatnosmeđa, a vrhovi se ne napuhnu, oko dvije do tri minute. Okrenite i pecite drugu stranu još oko 2 minute. Ponavljajte dok imate smjese i ne zaboravite za svaku seriju iznova namastiti tavu.
- Palačinke poslužite tople, s komadićem maslaca i voćnim sirupom po želji.
- Uživajte i dobar vam dan! ;)
Slatko i slasno: Recept za američki doručak s voćem i javorovim sirupom +5