Hrvatska nogometna reprezentacija sutra igra protiv Albanije na Euru u skupini B. Pravi je trenutak da pobliže upoznamo gastronomiju ove zemlje na jugu Europe.

Posjetite li Albaniju, svakako trebate isprobati njihovo nacionalno jelo tavë kosi. Riječ je o svojevrsnoj albanskoj verziji musake koje uključuje janjetinu, kuhanu rižu, jaja i mliječne proizvode., a koje se začinjava sa solju, paprom, češnjakom i origanom.

U receptu se obično koristi kiselo mlijeko, ali možete se poslužiti i gustim jogurtom poput grčkog.

Ovo jelo popularno je i Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji, Kosovu i Turskoj. U potonjoj zemlji to jelo poznato je kao Elbasan tava, po istoimenom albanskom gradu.

Sastojci:

  • 1,2 kg janjeće plećke
  • 600 ml gustog jogurta
  • 70 g maslaca
  • 70 g riže dugog zrna
  • 50 g bijelog brašna
  • 4 jaja
  • 3-4 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica sušenog origana
  • malo naribanog muškatnog oraščića
  • biljno maslinovo ulje po želji
  • sol i papar po želji

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva.
  2. Zagrijte žlicu maslaca i žlicu biljnog ulja u većoj zdjeli na visokoj temperaturi.
  3. Narežite janjetinu na kocke veličine oko pet centimetara. Prepržite meso sa svih strana i stavite strane.
  4. Na istoj masnoći prepirjajte sitno nasjeckani češnjak. Pirjajte oko pola minute, pa podlijte s 200 ml vode. Vratite meso u tavu i začinite ga s origanom.
  5. Kuhajte sve zajedno oko 45 minuta do sat vremena, odnosno dok meso ne omekša.
  6. Dodajte rižu u smjesu. Posolite i popaprite po želji.
  7. Prebacite meso i rižu u vatrostalnu posudu.
  8. Na tavi rastopite ostatak maslaca, dodajte brašno i dobro promiješajte. Pržite brašno oko dvije minute, a potom ga uklonite s vatre.
  9. U brašno dodajte jogurt i dobro promiješajte.
  10. Vratite smjesu na vatru i kuhajte nekoliko minuta.
  11. Ponovo uklonite smjesu s vatre, pa dodajte jaja, sol i papar. Sve dobro promiješajte.
  12. Dobivenu smjesu prelijte preko mesa i riže.
  13. Na vrhu naribajte malo muškatnog oraščića.
  14. Sve zajedno stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 45 minuta.
  15. Pustite da se jelo malo ohladi, pa poslužite sa zelenom salatom. Dobar tek!

Kod Mikija nema kerefeka: Omiljeno izletište Ličana u kojem vam neće trebati jelovnik Izletište Miki - 1 Izletište Miki - 3 Izletište Miki - 2 +2 Izletište Miki - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju