Ako ćemo cjepidlačiti, alkohol i nije baš zdrav. No postoje trenuci kada godi i opušta, a postoje i datumi u godini kada se jednostavno od nas očekuje da nazdravimo… Ili period u godini, kao što je prosinac, kada cijeli mjesec na manjim partyjima vježbamo za onaj glavni, novogodišnji.

OK, alkohol nije zdrav, ali možemo li barem reći da su neka pića zdravija od drugih? Možemo, i nutricionisti se slažu da jesu. Istražili smo koja su najzdravija alkoholna pića. U obzir smo uzeli kaloričnost te udio alkohola, ugljikohidrata i šećera, ali i ostale koristi ako ih neko piće ima. Neka alkoholna pića rjeđe izazivaju mamurluk, manje utječu na šećer u krvi od drugih i imaju manje praznih kalorija, a neka imaju i blagotvorni učinak na zdravlje. No sve dobrobiti nestaju s pretjeranom konzumacijom. Zato, koje god piće odabrali, uživajte u njemu umjereno.

A ako ipak na nekoj od proslava pretjerate, pod brojem 10 naći ćete i rješenje za mamurluk.

 1. Crno vino

Crno vino ima visoku nutricionističku vrijednost, bogato je željezom, magnezijem, kalijem i flavonoidima. Dobro je za zdravlje kostiju, probavnog sustava i za snižavanje razine kolesterola, a čaša dnevno smanjuje rizik od srčanog udara. I ne sadrži mnogo kalorija.

  Kuhano vino Kuhano vino (Foto: Shutterstock)

2. Kuhano vino

Kuhano vino zadržava sve dobro iz vina, a kako je obogaćeno cimetom, klinčićima, narančama i đumbirom, pršti od vitamina C i antioksidansa. Omiljeni zimski napitak zaista može imati terapeutski učinak.

3. Pivo

Pivo sadrži antioksidanse, proteine i jako puno vitamina B, zbog čega je, dokazano, vrlo zdravo za organizam. Sprječava nastajanje bubrežnih kamenaca, smanjuje rizik od srčanih bolesti i održava zdravlje kostiju.

4. Bijelo vino

Iako ne sadrži toliko korisnih spojeva kao crno, bijelo vino općenito ima niži udio alkohola, a suho bijelo vino ima i niži udio šećera. Rjeđe izaziva glavobolju.
 

5. Gemišt

Gemišt je primjer "pametnoga pijenja". Gazirana voda istovremeno smanjuje sadržaj alkohola, šećera i kalorija, ali i uspješno nadoknađuje tekućinu i elektrolite koje tijelo gubi od alkohola. 

6. Šampanjac

Sličnog je sastava kao bijelo vino, ali s još nižim udjelom šećera. Bogat je vitaminom C te antioksidansima, što je odlično za zdravlje. 


  Mimosa Mimosa (Foto: Shutterstock)

7. Mimosa

Ova popularna kombinacija šampanjca i soka od naranče ima nizak udio alkohola, a pripravljena sa svježe cijeđenim sokom od naranče neće imati ni puno šećera, ali bit će prava ABC-vitaminska bomba.

8. Džin

Džin se dobiva od bobica borovice (smreke), čija je ljekovitost poznata od davnina: bogate su vitaminom C i karotenom, a blagotvorni učinak imaju na dišni i probavni sustav, učinkovit su lijek protiv virusnih infekcija, potiču znojenje i pročišćuju jetru i krv. Unatoč viskom udjelu alkohola, žestokim pićima treba dulje da se apsorbiraju u krvotok, pa će vas sporije i opiti. 

9. Suhi martini ili votka-martini

Ovim koktelima, uz martini, zajedničko je to da nemaju nikakvu hranjivu vrijednost, pa su dobar niskokaloričan izbor s malo šećera. Prozirna alkoholna pića neće uzrokovati mamurluk kao obojena pića. Svejedno pripazite na količinu - i dalje izazivaju pijanstvo.


Bloody Mary Bloody Mary (Foto: Shutterstock)  

10. Bloody Mary

Kultni koktel od votke i soka od rajčice s ljutim začinima i povrćem bogat je natrijem, kalijem vitaminom C i antioksidansima. Ima blagotvorno djelovanje na niz stanja, od niskog tlaka do nesanice. Bloody Mary je i često preporučivani lijek za mamurluk. Možda bi Virgin Bloody Mary bio bolji izbor, ali tko bi se usudio riskirati?

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju