Prvi let bez ikakve uporabe plastike ostvarila je portugalska aviokompanija Hi Fly na relaciji od Lisabona do Natala u Brazilu. Ovo je bio jedan od četiri pokusna leta na kojima neće biti niti jedan jedini komad plastike.

Plastični pribor za jelo zamijenjen je onime od bambusa, a hrana je servirana na papirnatim tanjurima. Čak su i vrećice za putnike koji imaju problema s mučninom na putu bile zamijenjene "zelenijom" varijantom.

Na ova četiri pokusna leta inače bi se koristilo oko 350 kilograma plastike, pa je kompanija jako sretna zbog dobrih rezultata. Ovo je samo početak kojime se Hi Fly želi okrenuti održivom poslovanju. Do kraja godine planiraju biti prva aviokompanija koja na svojim letovima uopće ne upotrebljava plastiku.

Prema UN-ovu programu za okoliš, jednokratna plastika rastući je problem, a čak 79 posto otpada iz ove kategorije puni odlagališta smeća i zagađuje okoliš. Ove informacije potakle su Hi Fly na to da doprinesu svojim primjerom i smanje korištenje jednokratne plastike koje stvaraju aviokompanije.

Istaknuli su da više od 100 tisuća letova svakoga dana polijeće s aerodroma diljem svijeta, a lani je svijet preletjelo oko 4 milijarde putnika. Očekuje se kako će se ova brojka udvostručiti u manje od 20 godina, pa je potencijal za promjene velik.

I druge kompanije javile su se sa sličnim planovima, a među njima je i RyanAir, koji planira izbaciti plastiku sa svojih letova u idućih 5 godina.

Nitko nema odgovor: 7 stvari pronađenih na Zemlji koje nitko ne može objasniti L\'Anse aux Meadows Gobekli Tepe Kamene kugle +2 Mohendžo Daro

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju