Bez obzira na to jeste li zainteresirani za promatranje divljih životinja u njihovu prirodnom staništvu, vožnju po ledenjačkom jezeru ili uživanje na planinskim vrhuncima, slovačke Visoke Tatre pravo su mjesto za posjet u 2019. godini. Taj planinski lanac putnički stručnjaci s Lonely Planeta stavili su na prvo mjesto ljestvice trenutačno najuzbudljivijih mjesta za posjet u Europi.

Na drugom mjestu ljestvice našao se glavni grad Španjolske, koji ima jedan od najboljih noćnih života na Starom Kontinentu. Slijedi ga sjeverna obala Islanda uz Arktički krug duga oko 800 kilometara, uz koju se isprepliću živopisna mjesta prepuna zanimljivih prirodnih čuda u kojima ne morate stajati u redu da biste ih vidjeli, kao što je to slučaj u razvikanijoj okolici Reykjavika.

Zadar - 1 Aktualno Veliko priznanje! Lonely Planet stavio Zadar na popis top 10 destinacija u svijetu

Hercegovina zauzima četvrto mjesto na ljestvici 10 najuzbudljivijih europskih mjesta za posjet u 2019. godini. Putnički stručnjaci s Lonely Planeta posebno ističu Mostar i posjet njegovom veličanstvenom Starom mostu, koji svakoga ljeta privlači veliki broj gostiju, a savjetuju i prolazak biciklističkom rutom Ćiro, uživanje u srednjovjekovnim ulicama Počitelja te istraživanje špilje Vjetrenica.

Na popisu 10 najuzbudljivijih europskih mjesta u ovoj godini našao se i talijanski Bari, škotsko otočje Shetland, francuski grad Lyon, švicarski grad Vavey te Lihtenštajn.

Zadnje mjesto na popisu rezervirano je za Istru, njegovu vapnenačku obalu, odličnu hranu i vina te bogatu povijest i arhitekturu. Lonely Planet svojim čitateljima posebno preporučuje posjet Puli i Poreču, ljetne glazbene festivale i potragu za tartufima u jesen.

10 najuzbudljivijih mjesta za posjet u Europi u 2019. prema mišljenju Lonely Planeta:

1. Visoke Tatre, Slovačka
2. Madrid, Španjolska
3. Sjeverna obala Islanda
4. Hercegovina, BiH
5. Bari, Italija
6. Otočje Shetland, Škotska
7. Lyon, Francuska
8. Lihtenštajn
9. Vavey, Švicarska
10. Istra, Hrvatska

Pogledajte i:

Bili smo u Raju: Bajkovito bosansko selo u kojem žive oni koji vole prirodu i domaću kuhinju Brana - 3 Brana - 2 Brana - 1 +15 Raj u raju - 16

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju