Ove godine Finci slave 100 godina neovisnosti, a povodom toga u Helsinkiju su brojna kulturna i društvena događanja. Stoga, ako ste se odlučili put sjevera starog kontinenta, tj. ako želite posjetiti glavni grad Finske, sljedeći savjeti dobro će vam doći!

Ponesite dovoljno tople odjeće

Ovdje nikad nije toplo. Primjerice, prosječna temperatura u srpnju iznosi 17 stupnjeva, dok se u veljači stanovnici Helsinkija smrzavaju na prosječnih 6 ispod nule. No, odlučite li otići na izlet u Laponiju i posjetiti Djeda Božićnjaka, pripremite se na temperature kakve nikad niste doživjeli, jer one idu do minus 50!

> Dobrosusjedski odnosi: Norveška će Finskoj za stoti rođendan darovati planinu

Potražite saunu

Ako Finci nešto zbilja obožavaju, onda su to saune. Istraživanja pokazuju kako ih u Finskoj ukupno ima 3,5 milijuna što će reći kako jedna sauna dolazi na 1,6 stanovnika. Postoje razne vrste, a u glavnom gradu najpoznatije su Kotiharjun i Loyly, pa preporučujemo odlazak u jednu od njih.

Toplinu potražite u pubovima

Zimske temperature čine Helsinki gradom u kojem nije teško ako na ulici pretjerate s pićem, pasti u stanje hipotermije, tako da barovi i pubovi privlače goste nekim neuobičajenim stvarima, kao što su primjerice društvene igre. Stoga, ako ste već u Helsinkiju, izađite u neki od barova i podružite se s lokalcima. Dobro pivo ćete naći u pubu Teerenpeli, a sjajne koktele u lokalu Liberty or death.

Upoznajte finsku gastronomiju

Tri stvari koje se nipošto ne smiju propustiti u Finskoj jesu gulaš od lososa, meso soba i torta od brusnice. Soba na stotinu načina možete kušati u restoranu Lappi, a sjajno je mjesto za uživanje u kulinarskim delicijama i Savoy, koji je već desetljećima na dobru glasu.

Ne zanemarujte arhitekturu

Zbog snažna utjecaja Švedske i Rusije kroz povijest, finska arhitektura ima elemente i jedne i druge zemlje. Ipak, zahvaljujući arhitektu Alvaru Aaltu, stvari su se dijelom promijenile, jer su njegova djela već desetljećima poznata i cijenjena diljem svijeta. Neke od njegovih najpoznatijih djela možete obići i u vođenim turama, a mi bismo preporučili obilazak kongresnog centra Finlandia Hall.

Posjetite Sibeliusov spomenik

Nakon uživanja u djelima najpoznatijeg arhitekta, vrijeme je i za odavanje počasti najvećem kompozitoru. Ova nevjerojatna skulptura smjestila se u parku Jana Sibeliusa, a s obzirom na to da ju je teško opisati riječima, najbolje je pustiti da fotografija kaže sve...

„Napunite“ dušu umjetnošću u Ateneumu

Ateneum je mjesto gdje ćete pronaći djela najvažnijih finskih umjetnika, uključujući i Huga Simberga. Ipak, ako vam je klasika dosadna, posjetite muzej Kiasma, gdje ćete naići na djela suvremenih finskih autora.

Zaplešite

Iako naoko hladna i daleka, Finska i ples, naročito argentinski tango, imaju neku tajnu vezu. U Helsinkiju se redovno održava Tango Frostbite Festival, ali ako želite doživjeti pravu „eksploziju“ tanga, trebate se zaputiti na sjever, gdje se svakog srpnja u Seinajokiju održava Tangomarkinnat Festival.

Zemlja heavy metala

Smatra se kako finska ima najviše heavy metal bendova po broju stanovnika, a najslavnije su grupe Apocalyptica i HIM. Inače, tko hoće čuti neke manje poznate bendove, najviše mu se isplati posjetiti grad ljeti, za vrijeme trajanja Tuska Open Air Metal Festivala.

Hokej na ledu

Nacionalni je sport Finaca hokej na ledu, u kojem redovno postižu velike uspjehe. Najpoznatiji hokejaši svakako su Jari Kurri i Teemu Selanne, a vi se i sami možete okušati na ledu na nekim igralištima diljem grada, od kojih je najpoznatje Icepark u samom središtu grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju