Ovi gradovi doslovno paraju oblake, a svima im je zajedničko da su na nadomorskoj visini većoj od 1500 metara. Među njima nema niti jednog europskog predstavnika, a na samom vrhu nalaze se južnoamerički gradovi!

Nairobi, Kenija
Nadmorska visina: 1795 metara


Grad u kojem živi preko 3 milijuna duša glavni je poslovni centar kontinenta, ali i jedan od najmodernijih afričkih gradova. Ovdje ima mnoštvo sadržaja, a s obzirom na velik broj stranaca koji ovdje žive i rade, bez problema ćete pronaći sve važne svjetske kuhinje. Plus, iz glavnog grada Kenije začas možete otići i na safari, i to onaj na kojem ćete sresti lava, slona, leoparda, nosoroga...

Teheran, Iran
Nadmorska visina: 1830 metara


Glavni grad Irana dom je za više od 8 milijuna ljudi, a u njemu ćete pronaći nebrojene galerije, muzeje i čudesnu arhitekturu. Fascinantan je i pogled na njega i planine u pozadini, a jedini pravi problem pri posjeti Teheranu može biti ljubav prema kapljici. Naime, ovdje alkohol nije dobrodošao, stoga ako dan ne možete zamisliti bez hladnog piva, odite radije negdje drugdje.



Ciudad de México, Meksiko
Nadmorska visina: 2240 metara


20 milijuna ljudi našlo je dom u glavnom gradu Meksika i njegovoj okolici. Široki bulevari, drveća palme, nebrojeni štandovi s hranom, ulične gužve, grafiti, posebna arhitektura, crkve, parkovi, ali i korupcija – sve su to stvari koje padaju na pamet kad se spomene Ciudad de México.

Sana, Jemen
Nadmorska visina: 2250 metara


Stari dio grada zaštitio je UNESCO. Njega okružuju zidine, a unutar grada smjestilo se više od 100 džamija i 6500 stambenih zgrada koje su pomalo nalik na nebodere. Jedna od glavnih atrakcija svakako je market soli na kojem je moguće naći sve začine koji vam padnu na pamet.



Asmara, Eritreja
Nadmorska visina: 2325 metara


Nadimak ovog grada glasi „mali Rim“ što nije čudno s obzirom na njegovu povijest. Naime, u njega je puno ulagano tridesetih godina prošlog stoljeća kad je grad bio pod talijanskom vlašću, pa je i dan danas utjecaj talijanske kulture i arhitekture itekako vidljiv.

Adis Abeba, Etiopija
Nadmorska visina: 2355 metara


Ljubitelje povijesti i antropologije oduševite će saznanje kako u ovom gradu mogu razgledati Lucy, najstariji pronađeni ljudski kostur čija se starost procjenjuje na 3,2 milijuna godina. Tu je i palača nekadašnjeg vladara Hailea Selasija (tko god je slušao Zabranjeno pušenje, čuo je za ovog gospodina), a grad se može pohvaliti i izvrsnom gastronomskom scenom.



Bogota, Kolumbija
Nadmorska visina: 2625 metara


Iako će vas mnogi pogledati zabrinuto ako kažete da idete u Bogotu, glavni grad Kolumbije ubrzano se mijenja. Na sve strane niču novi hoteli, restorani i barovi, što govori da se grad sve više i više okreću turizmu. Naravno, ovdje su moguće i razne ture, gdje će vam ispričati sve o povijesti zemlje, ali i odvesti vas na uživanje u lokalnim delicijama.

Thimphu, Butan
Nadmorska visina: 2648 metara


Civilizacija je najvidljivija u glavnom gradu, koji broji nešto više od 100 tisuća stanovnika. No, pomaknete li se malo sa strane, uživat ćete u čistom zraku, brežuljcima, kristalno čistim rijekama i planinama. „Zemlja sretnih ljudi“ u potpunosti opravdava svoj nadimak.



Quito, Ekvador
Nadmorska visina: 2850 metara


Grad koji su davnih dana osnovali Španjolci, pa nije čudno da se cijela stara gradska jezgra koja je izgrađena u kolonijanom stilu našla na popisu Svjetske baštine. Quito je najočuvanije i najmanje izmijenjeno povijesno središte Latinske Amerike, a kad vam grad dosadi, u blizini imate mnoštvo planinarskih staza, pa tko voli...

La Paz/Sucre, Bolivija
Nadmorska visina: 3640/2750 metara


Službeno, glavni je grad Bolivije Sucre koji je smješten na 2750 metara, ali sjedište vlade nalazi se u La Pazu, gradu koji svijet promatra s 3640 metara nadmorske visine. Usporedbe radi, kažimo kako se najviši europski glavni grad, Andora La Vella, nalazi na 1023 metra od tla.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju