Znate li koji je prvi poslovni neboder u Hrvatskoj? Nemate pojma? Siguran sam da ste barem tri puta prošli pored njega, a da ni jednom niste podigli glavu i zapitali se koja je priča iza ove staklene građevine.

Mnogi će reći da Zagrebački neboder više pripada Trgu bana Jelačića nego svojoj stvarnoj adresi. Naime službena adresa nebodera je Ilica 1 što ga čini najvišim stanovnikom jedne od najpoznatijih ulica u Zagrebu.

Neboder se počeo graditi 1957. godine, a potpise na projekt stavili su slavni arhitekti Slobodan Jovičić, Josip Hitil i Ivan Žuljević, dok je gradnja završena samo godinu dana nakon početka. Još je nekoliko povijesnih činjenica kojima se ovaj neboder može podičiti. Prvo, to je bio prvi neboder u tadašnjoj Jugoslaviji koji je imao u potpunosti aluminijsku fasadu, no 2007. godine obnovljena je fasada i postavljena današnja od tamnog stakla.

A isti taj neboder poslužio je i kao pozornica za nekoliko važnih političkih događaja, a ne treba ni zaboraviti i jednu važnu 'life style' činjenicu. Nakon otvorenja nebodera Zagrepčani su imali prilike, po prvi puta u povijesti grada, kupiti pravi američki hot dog.

Za podizanje nebodera utrošena je tada impozantnih 2657 kubika betona, 180 000 kilograma željeza, 3500 kilograma zidnih pregrada, 16 000 kvadrata različitih oplata, 16 000 kvadrata žbuke. Za današnje pojmove nije nešto, ali možete si zamisliti koliki je to građevinski zahvat bio u ono vrijeme? Nema što, dobre brojke za Zagreb u kojem je tada još uvijek najveća građevina bila Kukovićeva kuća iz 1872. godine.

Ilički neboder broji 17 katova, a visok je ukupno 70 metara. U prizemlju se nalaze trgovački prostori dok se od 1. do 16. kata nalaze uredski prostori. Zadnji, 17. kat rezerviran je za najveću atrakciju u zagrebačkim visinama.

Naime, na samom vrhu nalazi se vidikovac s kojeg se pruža zaista spektakularan pogled od 360 stupnjeva na grad i Sljeme. Zagreb Eye je zamišljen kao turistička atrakcija za razgledavanje panorame grada Zagreba. Vidikovac se prostire na 330 kvadrata od čega je 260 kvadrata zatvorenog prostora, a 70 kvadrata je natkrivena terasa. Danas je Zagreb Eye premium lokacija na kojoj možete organizirati privatne, ali i poslovne zabave i događanja, a teško da ćete naći bolje mjesto u gradu od ovog za doček Nove godine.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju