Talijani su majstori pizze, parmezana, rižota, lazanja, tiramisua, sladoleda i kave, a kada se spoji posljednje dvoje, dobije se idealan ljetni desert koji se jede i pije u isto vrijeme. Odličan za razbuđivanje ili osvježenje za ljetnih vrućina, affogato je gotov za nekoliko minuta. Iako ne traži posebnu pripremu, potrebno je ponešto vještine da bi se dobila savršena tekstura.
Samo ime sugerira da se sladoled topi u kavi, ali ne smije potpuno izgubiti formu. Najprije ohladite čašu kako bi se prilikom ulijevanja kava spustila niz rub i u nju stavite sladoled od vanilije. Zatim ulijte jaki espreso direktno na sladoled i navalite.
U tradicionalni affogato idu dva sastojka, ali ako imate više vremena i želje, dodati možete šlag i čokoladne mrvice. Mirisan je dodatak i desertno vino ili amaretto, a dobro pašu i bademi, med, piškote ili izmrvljeni keksi.