Baklava
je bliskoistočna slastica sastavljena od tijesta, nadjeva od oraha ili pistacija te šećerne glazure koja se rado jede u cijelom svijetu, a posebice u Turskoj.

'Prava baklava trebala bi se sastojati od 40 tankih jufki, tvrde u Turskoj. ' U ovoj zemlji vjeruju da su upravo turski nomadi prvi osmislili slavni šećerni desert u 11. stoljeću kroz koji su izmiješali utjecaje novoasirskog, rimskog, perzijskog, bizanskog i mongolskog carstva.

Ne čudi stoga što se u ovoj zemlji skriva i grad koji ponosno tvrdi da ima najbolju baklavu na svijetu.

Riječ je o Gaziantepu na jugoistoku zemlje, koji je smješten na međi Mediterana i nekadašnje Mezopotamije, a koji se smatra glavnim gradom Turske kada je u pitanju proizvodnja pistacija. Uz to treći je najveći proizvođač ovog orašastog voća u svijetu.

40 jufki za pravu baklavu

U Gaziantepu se nalazi stotinjak slastičarnica specijaliziranih za pripremu ove slastice, a na turskom tržištu su zastupljeni s čak 90 posto svih proizvedenih baklava u zemlji.

U moru baklave posebno se ističu okusi slastičarnice "Elmacı Pazarı Güllüoğlu Baklava" koja ima povijest dugu čak 160 godina. Nalazi se u starom dijelu grada, a prema izlogu trgovine nikad ne biste pogodili kakva skriva "blaga".

Pogon za proizvodnju vodi Cevdet Gullu i njegovih 13 rođaka, a tajne pripreme prenose s koljena na koljeno. Ovdje se baklava nadjeva isključivo pistacijama, a svaka se sastoji od 40 vrlo tankih kora (jufki) koje obitelj radi ručno.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju