Cartouche (č. kartuš) revolucionaran je francuski kulinarski "izum“ pomoću kojeg se namirnice mogu pirjati na laganoj vatri s malo tekućine, kuhati u vlastitom soku i pritom ravnomjerno primati toplinu. Sve što vam treba je komad papira za pečenje kojem škarama valja odrezati rupu u sredini kako bi para mogla nesmetano izlaziti i staviti ga umjesto poklopca na sadržaj u loncu ili tavi.

U trendu Kampiranje Zlatne godine Kako se nekoć kampiralo? 10 prizora koji bude sjetu, ali i smijeh Kuća za odmor na Cresu, Airbnb - 6 Pogled s terase je vau! 60 eura na noć: Mala kuća na Cresu za one koji na odmoru žude za mirom i tišinom Huangjuewan - 2 Najkompliciraniji na svijetu Petlja na pet razina: Suludi nadvožnjak na kojem, ako propustite svoj izlaz, možete ostati i čitav dan

Tako pripremljene namirnice ostaju sočne, mekane i ravnomjerno kuhane na rubovima. Cartouche se najčešće koristi za umake kako bi se sačuvalo što više okusa i spriječilo nastajanje kožice, pirjanje mesa, ribe ili drugih „proteina“ – kao i džemova ili marmelada poput primjerice one od luka. Poklopac od papira za pečenje ne treba koristiti kod kuhanja ili reduciranja jer će pokvariti ili usporiti proces pripreme.

Kako napraviti cartouche, pogledajte u videu: