Smrznuto ili svježe voće i chia sjemenke sve su što je potrebno za osvježavajući voćni džem koji se priprema bez kuhanja. Odličan je u sirovim desertima sa svježim ili kremastim sirom i komadićima voća. Isprobajte ga i na pudingu od vanilije, palačinkama ili kruhu za doručak. Efektni desert možete napraviti od granole, jogurta i džema slažući slojeve u prozirne posudice ili čaše, a za ukras dodajte i nekoliko listića metvice ili bosiljka. Nedostaje li vam šećera u džemu, voće pomiješajte s medom, javorovim ili agavinim sirupom.
Za brzinsku varijantu izmiksajte voće (jabuke, kruške, maline, jagode ili borovnice). Imate li više vremena, možete ga prethodno propirjati dok ne postane sirupasto (5 do 10 minuta), ali taj korak nije nužan. Kuhanjem će džem biti kompaktniji.
Voćne poslastice - 2 (Foto: Thinkstock/Guliver)
Na dvije šalice narezanog voća dodajte žlicu do dvije limunova soka te jednako toliko meda ili agavina sirupa. Umiješajte i 2 žlice chia sjemenki, a ako je voće pustilo puno soka, možete i više. Ne sviđa li vam se struktura chia sjemenki, možete ih izmiksati s malom količinom voća pa sve pomiješati.
Želite li ubrzati proces pripreme, dobro je znati da će sjemenke brže nabubriti ako ih prethodno namočite u toplom limunovu ili voćnom soku pa tek onda dodate ostalim sastojcima. Džem čuvajte u hladnjaku oko dva tjedna.
Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume" +6