1. Povratnik

Leonardo DiCaprio u filmu 'Povratnik' redatelja Alejandra Iñárritua utemeljio je škotskog trapera Hugha Glassa, koji nakon napada grizlija kreće na zapanjujući put oporavka i preživljavanja u ledenim okovima Louisiane. Od 'puzenja' preko snježnog terena i plivanja u ledenim vodama do korištenja životinjskih strvina kao izvora hrane i topline, film vrlo slikovito dokazuje dobru znanu činjenicu kako u prirodi preživljavaju uistinu najjači.

2. Preživjeli (1993.)

Preživjeti pad zrakoplova naizgled se čini kao najsretniji događaj u bilo čijem životu. No kada shvatite da vas nakon toga čeka smrzavanje na planini bez 'uobičajene' hrane, cijeli se događaj pretvara u pravu noćnu moru. Film 'Preživjeli' Franka Marshalla govori o potresnom iskustvu urugvajske rugby momčadi, koja je 1974. godine zapela na Andama, a djelomično preživjela zahvaljujući kanibalizmu. Nemoguće je gledati ovaj film i ne pitati se što bih ja učinio?

3. 127 sati (2011.)

Na planinarenje nikad ne odlazite sami! Ovu lekciju usvojio je američki pustolov Aron Ralston, koji je rukom 'zapeo' za stijenu kod Moaba u američkoj saveznoj državi Utah. James Franco utjelovio je ovog iznimno hrabrog čovjeka u filmu 127 sati Dannya Boylea te pokazao što je sve čovjek spreman učiniti kada raspolaže s ograničenim izvorom hrane, vode i vremenom za preživljavanje.

4. Rescue Dawn (2006.)

Okrutne uvjete preživljavanja u divljini doživio je njemačko-američki vojni pilot Dieter Dengler, čiji je zrakoplov srušen u vijetnamskoj prašumi 1966. godine. Werner Herzog snimio je film prema istinitim događajima s Christianom Baleom u glavnoj ulozi, koja prati izazove ovog vojnika s nedostatkom hrane, zdravstvenim problemima i emocionalnim slomom kao neizbježnom komponentom mučenja njegovih tamničara – komunističkog pokreta Pathet Lao iz Laosa.

5. Touching the Void (2003.)
Da su ljudska bića uistinu sposobna preživjeti najveća iskušenja dokazuje i istinita priča Joea Simpsona i Simona Yatesa koji su 1985. godine odlučili uspeti se na planinu Siula Grande koja pripada teritoriju Perua. Majstorska režija Kevina Macdonalda trijumf je dokumentarne forme, koja uspješno kombinira svjedočenja i uprizorenja stvarnih događaja.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju