Ususret Food Film Festivala Zagreb koji će se u parku Zrinjevac održati od 7. do 18. rujna, prisjetite se najboljih filmova o hrani....

1. Paklena kuhinja, 2015.

Prošlogodišnji filmski hit s zgodnim Bradley Cooperom u glavnoj ulozi. Chef Adam Jones je prava je rock-zvijezda s dvije Michelinove zvjezdice, lošim navikama i reputacijom bivšeg enfant terriblea pariške ugostiteljske scene koji živi isključivo za uzbuđenje stvaranja eksplozije okusa. No, da bi dobio posljednju, treću zvjezdicu i to nakon odvikavanja, morat će na svoju stranu pridobiti mnoge i proći kroz težak put.

2. Pogrešna dostava, 2013.

Mlada domaćica i neznanac pred umirovljenjem slučajno se povežu kada nadaleko čuvena mumbajska dostavljačka služba pogriješi u dostavi užine. Svoj svijet mašte počinju graditi izmjenjujući poruke u kutijama za užinu, a njihova fantazija polako će zaprijetiti stvarnosti u kojoj žive. U ovom filmu uživati ćete u scenama pripremanja tradicionalne indijske kuhinje čiji okus možete osjetiti i preko ekrana.



3. Stranputica, 2004.

Nepretenciozan Alexandar Payne dohvatio se naizgled otrcane i bezlične priče o muškim usidjelicama te nekako uspio gledatelje uvjeriti da su njegovi pripiti protagonisti ustvari simpatični, no ovo je film s vinom u glavnoj ulozi, a nominiran je čak u pet kategorija za nagradu Oscar, od čega je osvojio onaj za adaptirani scenarij. Glavni su likovi zamalo pa luzeri - Miles je propali pisac kojeg je ostavila žena, dok mu je školski frend Jack samo mrvicu uspješniji – ocvao je glumac pred brakom.

Da bi doživjeli katarzu i proslavili zadnje dane Jackovog samovanja te otkrili još koju životnu istinu, dva prijatelja kreću na putovanje po vinskim cestama Kalifornije. Miles je pravi stručnjak za vina, možda bolje rečeno snob koji samo želi počastiti svoje nepce i riješiti se post-razvodne depresije, dok Jack sanja o nekom usputnom flertu. Da niste odustali – njihovu razočaravajuću priču osim etanola razbit će i dvije prijateljice spremne na druženje, Maya i Stephanie pa će im život barem na trenutak postati lakši.

4. Jiro Dreams of Sushi, 2011.

Jiro Ono najpoznatiji je suši majstor na svijetu. Rezervacije u njegovom restoranu sa svega 10 sjedećih mjesta primaju se po godinu dana unaprijed, a za meni od 20 sljedova treba izdvojiti 380 dolara. Sam Jiro i dalje, danas sa svojih 91 godinu neumorno priprema sushi. On je prvi sushi majstor koji je dobio tri Michelinove zvjezdice, neki od najpoznatijih chefova na svijetu smatraju ga najboljim chefovom na svijetu, a ovaj dokumentarni film koji je je osvojio brojne nagrade i postavio visoke standarde za dokumentarne filmove o hrani govori o njegovoj životnoj priči i energiji, odnosu s njegovim sinovima, ali i njegovom perfekcionizmu (npr. masiranje hobotnice 50 minuta kako bi bile što mekše).

5. The Big night, 1996.

Primo (Tony Shalhoub) i Secondo (Stanley Tucci) dva su brata koja su emigrirala iz Italije kako bi u Americi otvorili restoran. Primo je razdražljiv i talentirani kuhar koji ne namjerava potratiti talent pripremajući obična jela za goste. Secondo je miran menadžer koji vodi financije. Iznimno uspješan vlasnik obližnjeg restorana Pascal (Ian Holm), ponudi se Secondu da će pozvati svoga prijatelja jazz glazbenika da svira u njihovu restoranu. Primo počinje pripremati pravu pravcatu talijansku gozbu za bratovu važnu noć…

6. Indijski začin na francuski način, 2014.

Manish Dayal je kulinarsko čudo iz Indije, čija se obitelj doselila u maleno selo na jugu Francuske. On otvara indijski restoran, ali to ne odgovara chefici susjednog francuskog restorana, veličanstvenoj Helen Mirren. Manishova strast prema francuskoj visokoj kuhinji natjera Helen da shvati koliko je njen suparnik, iako mlad, vrlo talentiran chef te ga uzima pod svoju zaštitu.

7. Čokolada, 2000.

Juliette Binoche s kćeri dolazi u malo francusko selo krajem pedesetih prošlog stoljeća i tamo, na negodovanje starješina, otvara prodavaonicu čokolade. Nakon početnih problema, čokolada donosi čaroliju u živote ljudi u mjestašcu poboljšavajući njihove međusobne odnose. Osim prekrasnih čokolada, film krasi i očaravajuća glazba te gluma glavnih glumica Binoche i Judi Dench. Naravno, tu je i romantičan i nezaboravan Johnny Deep koji zavodi naizgled neosvojivu čokolatijerku.

8. Mostly Martha, 2001.

Ovaj film originalna je verzija filma No reserversions koja je od filmskih kritičara pokupila puno bolje ocjene nego njena holivudska verzija. Njemačko talijanska drama s prizvucima komedije vrti se o radoholičarki, poznatom chefu koja je prisiljena na privikavanje na velike promjene u njenom privatnom i poslovnom životu, a koje su van njene kontrole. Naravno, u svemu postoji i nota romantike. Ovaj film je osvojio brojne nagrade po filmskim festivalima diljem svijeta i to s razlogom.

9. Vatel, 2000.

Radnja ovog filma se odvija 1671. na početku francusko-nizozemskog rata. François Vatel odan je starom i financijski slomljenom Louisu II Bourbonskom, princu de Condeu koji želi steći naklonost kralja Louisa XIV. te ga poziva na trodnevni festival u Château de Chantilly, svoj dvorac u Chantillyju (Francuska). Princ de Conde daje Vatelu sve moguće ovlasti da organizira doček važnih gostiju iz versajske palače u dvorcu Chantilly. Primanje i gozba koja će trajati tri dana mora izgledati spektakularno. Vatel vodi imanje i predvodi vojsku sluga i ostalih poslužitelja, koji se brinu za spektakularne bankete, večere i ostala događanja kako bi što više oduševili i iznenadili samog kralja...

10. No Reservations, 2007.

Vrhunska kuharica Kate Armstrong vodi kuhinju u otmjenom restoranu na Manhattanu čvrstom rukom i snagom koja svima tjera strah u kosti. Sa zapanjujućom preciznošću, ona radi sve po pravilima, sve dok ne upozna svojeglavog chefa Aarona Eckharta. Rađa se rivalstvo, ali i emocije, dok će u vama vjerojatno pobuditi i glad. Ljupka komedija prepuna ukusne hrane...

11. Julie Julia, 2009.

U ovom filmu pratimo život legende američke, ali zapravo francuske kuhinje Julije Child i mlade blogerice Julie Powell koja pokušava pripremiti 524 njena recepta u godini dana. U ulozi slavne kuharice našla se legendarna Meryl Streep, dok blogericu tumači Amy Adams.

12. Haute Cousine, 2012.

Australska novinarka dolazi u Francusku gdje joj za oko zapne Hortense Laborie (Catherine Frot), šefica kuhinje. Ubrzo doznaje da je nekoliko godina kuhala za predsjednika Francuske u Elizejskoj palači pa na sve načine od same Hortense želi doznati pojedinosti, ali bez uspjeha. Priča se vraća unatrag i to prije četiri godine kad je Hortense prvi put pozvana u Elizejsku palaču. Prekrasan film sa savršenom francuskom kuhinjom.

13. Chef, 2014.

Jon Favreau glumi chefa koji želi nekakvu promjenu u svom životu. Nakon kritike koju nije dobro podnio, ostaje na cesti bez posla i novaca i jedino što mu preostaje jest početi ispočetka, u prikolici u Miamiju. Lijepo ostvarenje s jakom muškom ekipom i predivnim glumcima donosi recept za sendvič koji ćete željeti probati dugo nakon što pogledate ovaj film.

14. The Chef, 2012.

Ovaj je film zanimljiv vid borbe između modernog i tradicionalnog kuhanja. Stari prekaljeni chef kojeg glumi Jean Reno opire se molekularnoj kuhinji. Renou u posljednje vrijeme ne cvjetaju ruže, a beskrupulozni vlasnik restorana počinje mu se miješati u posao i želi ga zamijeniti kulinarskom zvijezdom u usponu. Slučajan susret Renoa s mladim, ali ne i manjim egotriperom - Michaëlom Younom, obojici otvori mogućnost za rješavanje njihovih problema, što zbog nespojivih karaktera dovodi do niza duhovitih scena.

15. The Trip, 2010

Odličan film nastao iz serije s poznatim Steve Cooganom i Robom Brydonom u glavnim ulogama u kojima glume sebe u turi po najboljim restoranima sjeverne Engleske. Ovo je film koji se teško može opisati, ali kombinacija inteligentnog britanskog humora, odlične hrane, prostih svađa i pravog prijateljstva donijela je jedan od najbolji filmova o hrani. Snimljen je i drugi nastavak gdje dvojac putuje po Italiji, a trenutno se snima treći gdje putuju po Španjolskoj.

16. A Good Year, 2006.

Britanski broker putuje u Francusku na imanje i vinograd koje je naslijedio. Što prije se želi riješiti imanja i vratiti u London, međutim stvari krenu u drugom smjeru. Film prikazuje Provansu u svojem najboljem izdanju, ljubav koja ide kroz želudac i tajnu kvalitetnog vina.

17. Babettes Feast, 1987.

Popis ne bi bio potpun bez danskog ostvarenja Babetina gozba iz 1987., koji je snimljen prema romanu Karen Blixen, nagrađen Oscarom za najbolji dugometražni film na stranom jeziku. Film prati pripremanje svečane večere, a uključuje ukusna gastronomska iznenađenja – sve od kornjačine juhe do prženih prepelica…

18. Today’s special, 2009.

Samir je kuhar na Manhattanu koji da otkaz nakon što ne dobije promaknuće. Njegov šef je jasan: njegovoj kuhinji jednostavno nedostaje ono nešto. Samir odluči otići na neplaćeno stažiranje u Pariz, ali očeva bolest ga spriječi pa mladi kuhar mora preuzeti njegov restoran u Queensu. No, taj restoran je specijaliziran za indijsku kuhinju o kojoj Samir nema pojma, ali će ubrzo otkriti, a i mi s njim.

19. Waitress/Recept za život, 2007.

Jenna živi u gradiću na jugu Amerike, radi u piteriji u kojoj peče izvrsne i originalne pite kojima se gosti dive. Nezadovoljna svojim bračnim životom i grubim mužem infantilnih emocija, Jenna bi rado pobjegla. Jennin san je sudjelovati na natjecanju u pripremi pita u obližnjem gradu te osvojiti 25.000 dolara. Film o ženi uhvaćenoj u klopku lošeg braka i dosadne svakodnevice koja usprkos svom dubokom nezadovoljstvu radost pronalazi u izradi originalnih pita.

20. Ratatouille, 2007.

Glavnu ulogu u ovom Disneyevom filmu ima najpoznatiji štakor svih vremena. Pratimo život mladog chefa koji se sprijatelji sa štakorom istančana njuha i tako zajednički osvajaju svijet. Obratite pažnju na sjajno nacrtanog gastro kritičara i scenu kad proba 'The složenac' s povrćem po kojem je film i dobio ime!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju