Završio je 7. po redu Festival skulpture u pijesku na Rajskoj plaži u Loparu na Rabu. Od samog početka ova umjetnička i zabavna manifestacija oduševljava sve ljubitelje pješčanih plaža na Rabu, a ove je godine i sama tema bila posebno interesantna djeci. Naime, na Rajskoj plaži vrijedni kipari i umjetnici izradili su likove iz popularnog crtića Madagaskar. Četiri dana borbe s pijeskom i vodom rezultiralo je spektakularnim skulpturama, a u realizaciji svojih ideja nije ih omela ni bura koja je puhala za čitavog trajanja festivala. Deset impresivnih skulptura napravljenih od finog loparskog pijeska ocijenio je stručni žiri potpomognut s tri člana iz publike te su proglašeni pobjednici ovog festivala.

Festival skulpture u pijesku - 9 Festival skulpture u pijesku - 9 (Foto: Petar Lupić)


Najboljom skulpturom proglašena je Žirafa koju su zajednički oblikovale studentice Valentina Rašan i Iva Mihanović, a u kategoriji fotografija na temu loparskog pijeska prvonagrađeni je Antonio Ivčić. Osim prvoga mjesta podijeljena su još dvije medalje te je tako drugo mjesto odnio pješčani Hypo - nilski konj u izvedbi Martine Rzounek i Jelene Kašić, a treće mjesto zauzeli su Pingvini tj. Adrian Marok i Lucija Jelić. U kategoriji fotografija drugo mjesto pripalo je Mariji Kordić, a treće Draženu Kaspreku.


Direktor TZO Lopara Marin Mušćo na kraju se zahvalio najprije svim umjetnicima na velikom trudu pri izradi i dovršetku ovih prekrasnih skulptura, zatim najzaslužnijima za izvrsnu organizaciju festivala: voditeljici, akademskoj kiparici Pauli Banić, njegovu inicijatoru i začetniku, akademskom slikaru Zlatku Kauzlariću-Ataču, ravnateljici Centra za kulturu Lopar Tonki Kavran, Općini Lopar i Primorsko goranskoj županiji, te djelatnicima Komunalnog društva Vrutak i ugostiteljskog objekta Murva i Lavanda koji su uvijek bili pri ruci svim sudionicima festivala.

Festival skulpture u pijesku - 4 Festival skulpture u pijesku - 4 (Foto: Petar Lupić)


„I sedmi Festival skulpture u pijesku, unatoč vremenskim poteškoćama, uspješno je priveden kraju, a Lopar kao destinacija s najviše pješčanih plaža na Jadranu na najbolji je mogući način dodatno promoviran brojnim posjetima festivalu, ali i tisućama fotografija koje su putem društvenih mreža obišle i još uvijek obilaze cijeli svijet“, izjavio je Marin Mušćo, direktor Turističke zajednice općine Lopar.


Lopar je destinacija sa najviše pješčanih plaža na Jadranu, od kojih je najveća i najpoznatija Rajska plaža, dugačka 1,5 km, koju je CNN 2013. uvrstio među 100 najljepših plaža na svijetu. Festival je zamišljen kao dodatna promocija pijeska i pješčanih plaža te traje 5 dana. Osim natjecanja u izradi skulptura, održava se i natjecanje u fotografiji na temu pijeska. Sudjeluju akademski kipari i studenti Akademije likovnih umjetnosti iz Zagreba, a 2014. Festival po prvi puta postaje internacionalan. Pobjednike bira žiri u koji se uključuje i publika. Od fotografija rade izložbe, a putem društvenih mreža, fotografije loparskih plaža obilaze cijeli svijet.

Festival skulpture u pijesku - 5 Festival skulpture u pijesku - 5 (Foto: Petar Lupić)


Festival skulptura u pijesku započet je 2012. godine inicijativom akademskog slikara prof. Zlatka Kauzlarića Atača u suradnji Turističke zajednice Općine Lopar i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. U svojoj početnoj fazi bila je to radionica kiparstva namijenjena isključivo studentima likovnih akademija u Hrvatskoj te je kroz godine postao internacionalni festival na kojem su sudjelovali razni mladi umjetnici i studenti umjetnosti iz cijeloga svijeta (Španjolska, Rumunjska, Litva, Norveška, Švedska, Mađarska, Bugarska, Amerika, Italija) zahvaljujući angažmanu akademske kiparice Paule Banić koja kontinuirano vodi festival zadnjih pet godina.

Cilj je umjetničkom intervencijom na prekrasnoj Rajskoj plaži u Loparu dodatno oplemeniti okolinu, dati mogućnost izričaja umjetnicima čija interakcija kroz stvaralački proces, tj. nastajanje skulptura animira cijelu plažu, turiste i daje dodatnu vrijednost u turističkoj promociji Hrvatske. Sama plaža pretvara se u veliki pješčanik, jednu veliku igraonicu te tako budi zaigranost i maštu ne samo kod djece nego i kod odraslih.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju