Tradicija kućnoga pivarstva u Hrvatskoj iz dana u dan je sve jača, i kućni pivari (homebreweri) danas kuhaju piva koja po svemu mogu parirati proizvodima što se mogu kupiti u širokoj prodaji. Festival služi kao promocija i predstavljanje kućnoga pivarstva te izbor i nagrađivanje najboljih.
Pivo fest Zlatna krigla 2014. održat će se 13. prosinca na trgu Ivana Pavla II uz potoke piva i odličnu glazbu. Tko će se okruniti “Zlatnom kriglom” i čija je piva najbolja saznajte u Zaprešić!u
Za zimogrozne ljubitelje piva predlažemo recept za kuhano Božićno pivo, velikog pivskog znalca Željka Šatovića Gule, koji će se moći kušati u ugostiteljskim objektima u Zagrebu.
Božićno pivo Zagrebačke pivovare dvadeset i petu godinu zaredom uljepšava blagdanski ugođaj i predstavlja blagdanski dar svim istinskim ljubiteljima piva. Isto tako, dugu tradiciju ima i kuhano pivo koje seže stoljećima unatrag pa su ljudi iz Zagrebačke pivovare ove godine odlučili ponuditi i toplu varijantu. Ovaj koncept pripravljanja pive zaživjet će u ugostiteljskim objektima u Zagrebu, a mi se toplo nadamo da će se proširiti i na dio blagdanske ponude širom zemlje.
KUHANO BOŽIĆNO PIVO
• boca Božićnog piva 0,5L
• žlica smeđeg šećera od trske
• žličica cimeta u prahu
• štapić kore od cimeta
• malo naribanog muškatnog oraščića
• žlica meda
• kolutić narezanog limuna
• svježe mljevenog papra po želji i / ili pola žličice đumbira u prahu (opcija)
• U posudi promiješati šećer, cimet i muškatni oraščić. Staviti kratko na laganu vatru.
Kada začini krenu mirisati dodati malo piva i dobro promiješati. Zatim dodati komadić kore cimeta, limun i ostatak piva. Kuhati na laganoj vatri. Kad piva zakipi poklopiti i pričekati.
Uz kuhano pivo ponuditi krišku preprženog raženog kruha ili pogačicu sa čvarcima
Pivili!