Konačno je došlo i vaših pet minuta, dobili ste godišnji, negdje biste otputovali i treba vam dobar odmor? No gradski ste tip i niste za odlazak u prirodu, već želite posjetiti neki grad i opustiti se u njemu što je više moguće. Ako je tako, toplo preporučujemo odlazak u neki od sljedećih gradova Starog Kontinenta!

Stranica SpaSeekers objavila je rezultate istraživanja provedenih u 28 gradova, sa svrhom dobivanja odgovora koji su gradovi idealni za relaksiranje. Za potrebe istraživanja uključeno je ukupno 6 faktora – gužva u gradu, zadovoljstvo lokalnog stanovništva, životni standard, kvaliteta javnog prijevoza, blizina obale i poslovanje lokalne zračne luke.

Ako je vjerovati istraživanjima, u sljedećih pet gradova provest ćete prilično opuštajući odmor.

Kopenhagen

Nevjerojatno opušteni glavni grad Kraljevine Danske privlači putnike koji se dive dizajnu i arhitekturi, gastronomskoj ponudi (slavni restoran Noma) i sjajnim muzejima. Istina, Kopenhagen je i prilično skup grad, posebno za naše standarde, ali to ne znači kako se u njemu nećete moći opustiti. Grad kotira dobro kad je u pitanju sreća stanovništa, kao i životni standard, a veliki je plus i blizina obale, što u ljetnim mjesecima mnogo znači.

Tallinn - 4 Tallinn - 4 (Foto: Guliver/Thinkstock)

Luksemburg

Hm, nakon Kopenhagena ponovno grad u kojem život itekako košta, ali s obzirom na visoka primanja, lokalci su ovdje jako, jako sretni. Iako je zemlja u potpunosti zaključana i obale nema na vidiku, to ne smeta, a spomenimo i kako grad ima uvjerljivo najmanje stanovnika od svih gradova na ovoj listi, što znači da vaš osobni prostor sigurno nikad neće biti ugrožen.

Tallinn

Glavni grad Estonije idealno je odredište za sve koji žele pobjeći od gužve. Nije prevelik, ali je predivan, a u njemu žive presretni ljudi koji uvijek ističu kvalitetu besplatnog javnog gradskog prijevoza. Naravno, ovdje ćete naići i na more sjajnih kafića i barova, ali i uživati u arhitekturi koja ostavlja bez daha.

Zagreb Zagreb (Foto: Guliver / Thinkstock)

Helsinki

Još jedan grad na sjeveru Starog Kontinenta našao je svoje mjesto u TOP 5. Sreća stanovnika ovdje je na visokoj razini, čemu u prilog govori kako je, prema podacima koje je objavio World Happiness Report, Helsinki ove godine proglašen najsretnijim gradom na planetu! Također, i Finska je proglašena najsigurnijom zemljom, tako da se ovdje svakako možete opustiti i uživati do mile volje.

Zagreb

Da, da, u prvih pet najopuštenijih europskih gradova našao se i naš Zagreb! Hrvatska metropola pohvaljena je kao mjesto s izrazito dobrom gradskom vibrom i mnogim kul kafićima i mjestima, a obvezno se preporučuje i posjet sada već kultnom Muzeju prekinutih veza. Jasno, spomenut je i Inmusic festival, a turistima je i toplo preporučeno da svakako istraže ulice Gornjeg grada.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju