Povijesni gradovi, vrhunska gastronomska ponuda i obilje znamenitosti, čine ovu regiju jednom od najposjećenijih dijelova na Čizmi!

Unatoč tome što se smatra srcem talijanske gastronomije, nekako smo dojma da se ova regija uvijek nalazi van radara. Ipak su u blizini popularne Toscana i Veneto, pa u gradove Emilia Romagne posjetitelji dođu usput. Vjerujte, to je greška, jer ovaj dio Italije nudi toliko toga za istraživanje.

Regija se smjestila prvi vrhu talijanske čizme, a proteže se od Jadranskog mora na jugu, pa gotovo do Ligurskog na sjeveru. Ovdje su uloge na neki način zamijenjene, pa tako sjeverom regije dominiraju farme i ravnice, dok je jug brežuljkast.

> 15 talijanskih gradova idealnih za vikend!


Na mnogim od tih farmi proizvedena su gastronomska čuda, uključujući slavnu šunku iz Parme (pršut) i parmezan (Parmiggiano Reggiano). Naravno, ovdje je i poznata mortadela iz Bologne, jednako kao i lazanje te slavni umak.

Bologna Bologna (Foto: Guliver/Thinkstock)

No, nije samo hrana ono u čemu se može uživati u Emilii Romagni. Umjetnost je također zastupljena, od ranokršćanskih mozaika, romaničkih crkava, srednjovjekovnih dvoraca pa sve do renesansnih palača, od kojih mnoge datiraju iz vremena kad su gradovima upravljale moćne obitelji. Najpoznatiji su bili Farnese iz Parme i Piacenze, te Este koji su posjede imali u Modeni, Reggio Emilii i Ferrari.

Već smo spominjali kako je umjetničkih djela i znamenitosti ovdje pregršt, ali ništa se ne ističe toliko mnogo kao mozaici u Ravenni iz bizantskog vremena. Datiraju iz 4. do 6. stoljeća i pokazuju moć Ravenne koja je nekad bila centar Zapadnog Rimskog Carstva. Mozaici se nalaze na pet mjesta u središtu grada, a plaćanjem karte od 9,5 eura možete ih obići sve, a najatraktivniji se nalaze crkvama San Vitale i Sant'Apollinare Nuovo. Također, u Ravenni možete posjetiti i grob velikog Dantea.

Emilia Romagna - 4 Emilia Romagna - 4 (Foto: Guliver/Thinkstock)

U blizini Ravenne smjestio se drugi grad vrijedan posjeta, Ferrara. Njome je vladala obitelj Este koja je ostavila magični Castello Estense a ulaz u njega stoji 8 eura. Pogled u Ferrari još plijeni i glavna gradska crkva.

Emilia Romagna dom je mnogih lijepih crkava, a najčudesnija je vjerojatno katedrala iz 12. stoljeća u Modeni. Ovdje se isplati popeti i na 87 metara visoki zvonik i uživati u pogledu na grad.
No, dosta umjetnosti i uhvatimo se konačno malo i hrane. Neki od najpoznatijih specijaliteta su culatello (vrsta pršuta iz Parme), tortellini i cotechino (velike kobasice od svinjetine).

Što se pića tiče, valja uživati u vinu Iambrusco. Ovo sjajno crno vino neće vas ostaviti ravnodušnim, a zahvaljujući njemu ćete još više zavoljeti Reggio Emilliu. U ovoj regiji nećete imati problema s pronalaskom dobre hrane, no ukoliko imate novaca i uživate u gastronomiji, preporučamo da posjetite Osteria Francescana u Modeni, restoran koji se trenutačno nalazi na drugom mjestu na ljestvici pedeset najboljih svjetskih restorana! Meni od devet sljedova stajat će vas 170 eurića.

Rimini Rimini (Foto: Guliver/Thinkstock)

Za one koji vole automobilsku industriju, biti ovdje je bajkovito. Naime, Ferrari, Maserati, Lamborghini i Ducati Reggio Emilliu nazivaju svojim domom. Svi ludi za najpoznatijem, Ferrarijem, vjerojatno neće propustiti priliku za odlaskom u Maranello, gdje se nalazi sjedište možda i najpoznatijeg branda na svijetu. Ovdje morate vidjeti Museo Ferrari koji nudi pogled na brojne automobile i formule od najranijih dana do danas. Sve to, za 26 eura. U blizini se nalazi i muzej Lamborghini automobila.

Vjerujemo da ćete idući put kada putujete u Italiju, poželjeti zastati i ovdje, jer je zbilja šteta propustiti i ne doživjeti ovu čarobnu regiju.

Dalmatinska oaza: Otok ljubavi na kojem su automobili zabranjeni Silba Silba - 1 Silba - 3 +1 Silba - 2
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju