Bogata i očaravajuća, Bologna je jedna od najbolje čuvanih talijanskih tajni. Za razliku od popularnih gradova poput Rima, Firence i Venecije, trgovi i ulice Bologne nisu preplavljeni turistima, a na štandovima vas čekaju svježe smokve, prekrasni cvjetovi i na brzinu pripremljena jela s nadaleko poznatim bolognese umakom. Poznata kao studentski grad ponudit će vam sve užitke i osvojiti bogatom poviješću. Bologna ima malo manje od 400 tisuća stanovnika te skoro 100 tisuća studenata koji se šokoluju na nekom od brojnih studija. U 24 sata u Bologni sigurno nećete doživjeti i vidjeti sve živo, ali ćete otkriti najpoznatije i najljepše stvari u gradu.



Jutro

Posjetite crkvu Madonna di San Luca, nedaleko koje se nalazi svetište sa sjajnim pogledom na grad i arkadama s beskrajnim lukovima koji se protežu na 3,5 kilometara. Arkadama ćete doći do na početku spomenute crkve, a pripremite se i na dosta hodanja, tako da znate obući udobne cipele. Jednom kad razgledate arkade i crkvu, sjedite na espresso i uživajte…

Popodne

S obzirom da ste se ujutro našetali i umorili, poslijepodne započnite dobrim obrokom. U blizini mirisnog Mercato di Mezza i Piazza Maggiore, smjestile su se mnogobrojne oštarije koje vas mame da izaberete baš njih. No, možda je najbolje da gastronomsku turu započnete s Eataly, slavnim talijanskim marketom. Unutra ćete naći razne talijanske delicije, vinski bar i restoran. Zatim se zaustavite u La Batia, i probajte njihov perfektni parmezan, kao i neke druge sireve. Nakon sireva, vrijeme je za nešto slatko, pa se zaustavite u Paolo Atti e Figli na certosinu, klasičnnom bolonjskom kolaču od smokve. Gastronomsku turu završite u čarobnoj Osteria del Sole i uživajte u zasluženoj čaši vina.



Nakon što ste utažili glad, prošećite do Piazza Maggiore, najslavnijeg gradskog trga. Istražite Palazzo d'Accursio, koja ima funkciju gradske vijećnice još od 14. stoljeća. Ona je arhitektonska ljepotica, a na drugom katu se nalazi kolekcija slika Giorgia Moranija, jednog od najpoznatijih slikara Bologne. Za kraj, posjetite Cremeria Funivia i pojedite njihov fantastični sladoled od pistacija.

Večer

Za najbolji pogled u sumrak, popnite se na toranj Asinelli, najviši u gradu. Na 97 metara dolazi se preko 498 stepenica, a za njih će vam trebati barem sat vremena. Sagrađen je prije tisuću godina i mrvicu je nagnut na lijevo. Pogled na grad je prelijep, stare kuće i zgrade na nekim dijelovima pomiješan su s modernim građevinama. Kad se spustite posjetite Neptunov kip, koji baca zanimljivu sjenu. Naime, autor se poigrao s Neptunovom rukom pa se na sjeni kipa čini kako ona predstavlja njegovu muškost u poprilično uzbuđenom stanju



Ako imate dovoljno novca, nakon tornja posjetite restoran Carracci, koji poslužuje inovativna jela. Ta inovacija ima i cijenu, pa tako obrok može doći oko 150 eura po osobi. U slučaju da niste ovako dobro 'potkoženi' odite u Trattoria di via Serra ili restoran Garganelli.

Kasni sati

Završite svoj obilazak Bologne posjetom vinskog bara Gessetto, omiljenog među lokalcima u kasne sate. Nakon što popijete Pignoletto i uživate u plati pršuta i sira, napravite lagani đir do hotela i neka vam Bologna ostane u lijepoj uspomeni.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju