Današnja djeca bombardirana su drugačijom ikonografijom, pa što preostaje vrijednim roditeljima, nego da taj strašan dan svim sredstvima koja im stoje na raspolaganju učine još strašnijim?
Evo što će danas dočekati nasljednice popularne blogerice Kulerice!

Duhovi


Riječ je, naravno, o najobičnijim puslicama napravljenima u obliku duhova. Recept je i više nego jednostavan - potrebno vam je nekoliko bjelanjaka, na svaki bjelanjak 70 g šećera i malo soli. Bjelanjke miksate dok ne dobijete tvrdi snijeg, zatim dodate sol te polako, malo po malo, dodajete šećer. Kad se šećer posve stopi sa snijegom, vaš je posao završen.

Oblikujte duhove (ja sam prva tri napravila s rukama, pa mi se učinilo da previše sliče anđelima i stoga sam za druga tri odustala od ruku - od dva bjelanjka dobila sam šest relativno velikih duhova) i stavite ih da se sat vremena suše u pećnici ugrijanoj na 100°C.

Nakon što ih izvadite, otopljenom čokoladom im nacrtajte oči i usta, po mogućnosti u obliku onih na slici Krik. Vjerujte Munchu, čovjek je znao što radi.


Vještičji prsti


Potrebno vam je:
150 g oštrog brašna
100 g hladnog maslaca
60 g šećera
paketić vanilin šećera
žumanjak
malo soli
25-30 cijelih badema
po želji neka crvena marmelada (jagode, maline...)

Postupak:
Sve sastojke osim badema umijesite u tijesto (da, da... na početku će biti rahlo, raspadat će se i bit ćete uvjereni da ste nešto fulali, ali ne odustajte). Kad tijesto postane glatko, umotajte ga u prozirnu najlonsku foliju i stavite u hladnjak na najmanje sat vremena.

 

Nakon što tijesto izvadite iz hladnjaka, stavite papir za pečenje na pleh, ugrijte pećnicu na 180°C i od tijesta oblikujte rolice. S jedne strane trebaju biti oble, a s druge strane ih odrežite tako da se vidi oštri rez. Na oblu stranu utisnite bademe tako da izgledaju kao nokti, a na prstu nožem napravite par linija kako bi se dobio izgled zglobova.

Ako želite, mjesto na koje ide nokat najprije premažite tankim slojem marmelade, pa će prst izgledati prilično gadno, kao da ispod nokta krvari.

Pecite 15 minuta, a zatim ohladite na rešetki.

Još jedan način da dobijete fora efekt odrezanog prsta je da pečene keksiće onom stranom koja je "odrezana" umočite u marmeladu. Ja sam prošle godine isprobala varijante s marmeladom, ali nasljednicama se nisu svidjele, pa sam ove godine u potpunosti odustala od njih.

Vampirski muffini sa zgrušanom krvlju

Potrebno vam je:
200 g oštrog brašna
2 žličice praška za pecivo
100 g šećera
paketić vanilin šećera
125 g maslaca
2 jaja
5 žlica mlijeka
50 g čokoladnih kapljica (ili čokolade za kuhanje izlomljene na sitne komadiće - čokolada, naravno, glumi zgrušanu krv)

Postupak
1. Maslac izvadite iz hladnjaka, izrežite na kockice i ostavite neko vrijeme na sobnoj temperaturi da posve omekša. Kalup za muffine obložite papirima ili namastite.

2. Jaja miksajte dok ne postanu sasvim pjenasta; zatim im dodajte maslac, pa šećer, mlijeko i konačno suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo i vanilin šećer). Na kraju umiješajte čokladne kapljice.

Pecite dvadesetak minuta u pećnici ugrijanoj na 160°C
Što se tiče ukrašavanja, na muffine sam stavila klasičnu čokoladnu glazuru (100 g čokolade za kuhanje, 30 g maslaca, otopljeno na pari) te dio ukrasila figuricama bundeva i duhova od marcipana, a na drugi dio stavila gumene bombone u obliku šišmiša.

I cijela stvar na kraju, uz koju dekorativnu čoksu, izgleda ovako:

I za kraj mali kutak sa zanimljivostima. Želite li znati kako su se blagdani Svih svetih i Dušni dan tradicionalno obilježavali krajem 19. i početkom 20. stoljeća?

"...ni folklor na Sve sveta i Dušni dan nije u nas obilat, kako se moglo očekivati kad se radi o podušju, čašćenju i štovanju pokojnika. Ta su dva datuma dobila u crkvenoj godini i tradicijama svoj današnji značaj tek u 9., dotično početkom 11. stoljeća, pače u mnogim katoličkim zemljama i znatno poslije. (...) I tako se na Dušni dan, dotično uoči njega bilježi tu i tamo običaj da su se pokojnicima nosila na grobove neka jela i tu ostavljala ili im se ostavio u kući kroz noć prostrt stol s jelima i pićem (ili samo pićem) da blaguju; po jadranskim stranama mogu se spomenuti značajni doduše, ali zacijelo po stranom uzoru uobičajeni osobiti kolačići ili peciva za te dane (lumbija, umblija i sl.). A jedva bi trebalo spominjati kićenje grobova cvijećem ili vijencima, kropljenje posvećenom vodom, paljenje svjetla na grobovima..."

Ulomak iz knjige Milovana Gavazzija "Godina dana hrvatskih narodnih običaja", II. izdanje, Zagreb 1988., str. 111-112

Još puno sjajnih priča i savjeta potražite na blogu Kulerica!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju