Na CNN-ovu popisu najvećih restorantskih nada za 2018. iz cijelog svijeta našao se i nedavno otvoreni dubrovački Sensus, gdje Petar Obad stvara svoju gastronomsku čaroliju. Među globalnim kućama, svjetionicima i vrtovima internacionalne hrane zasigurno se izdvajaju svojim pristupom, ali i ljudima koji stoje iza tanjura. Na popisu chefova mladi su virtuozi, ali i kuhari koji broje i četiri desetljeća neumorna skupljanja prestižnih Michelinovih zvjezdica.

1. Sensus, Dubrovnik
Moderne interpretacije mediteranskih klasika pod vještim rukama Petra Obada, kulinarskog barda iz Konavala zasigurno će privući domaće i strane goste željne umjetnosti na tanjuru. Iako Petar i njegov tim gostima mogu pripremiti većinu onoga što požele, ipak se, prema njegovim riječima, najviše oduševljavaju klasicima pripremljenima iz vrta koji savršeno klize s vrhunskim kapljicama iz podruma.

La Rambla La Rambla (Foto: Facebook:@laramblahk)

2. La Rambla, Hong Kong
https://www.facebook.com/laramblahk/ 
Iako Hong Kong ne oskudijeva španjolskim restoranima, novootvoreni La Rambla definitivno će se naći pri vrhu liste onih koje vrijedi posjetiti. Jelima koja potpisuju učenici Ferrana Adrie u El Bulliju, Ferran Tadeo i Mauricio Rodriguez svakako pomaže i fantastični pogled na luku. Jelovnik se temelji na svježim namirnicama, poput školjaka koje svakodnevno stižu s Hokkaida te tradicionalne galicijske govedine. Jedan je od specijaliteta i prženi krumpir s mesom i tartufima poslužen s umacima aioli i brava.

3. The Lord Erroll, Nairobi
Restoran koji je u Nairobiju godinama bio institucija promijenio je vlasnika, kuhare i izgled te postao spreman za nove gurmanske pobjede. Klasično kolonijalno uređenje savršeno se nadopunjuje s modernim jelima, a za potpuno uživanje zaslužni su i prekrasni vrtovi načičkani jezerima. Besprijekorna janjetina, patlidžan koji se priprema kao u Italiji te crêpes suzettes, kojih se ne bi posramio ni francuski majstor, i više su nego dovoljni za povratak sinergiji Afrike i Europe.

Benjarong Benjarong (Foto: Facebook: @benjarongmanila)

4. Benjarong, Manila
Restoran na Filipinima ime je dobio prema tipu tajlandskog porculana koji se doslovno prevodi kao „pet boja“, otkrivajući da se radi o kuhinji u kojoj ne manjka specijaliteta poput pad Thaia i drugih delicija koje kuharica Watcharapon Yongbanthom donosi iz rodnog kraja. Među okusima Tajlanda na Filipinima omiljeni su oni hrskavih rebaraca sa srirachom, odnosno see krong moo krob wan.

5. Voyages by Alain Ducasse, Macau
Nova je stanica na gastronomskom putovanju francuskog titana Alaina Ducassea Macau, a bude li sve teklo prema planu, očekujemo otvorenje u proljeće. Na tanjurima će se naći azijska kuhinja prema viziji vrsnog chefa, a nitko ne sumnja da će biti maestralna, baš kao i dizajn na kojem se nije štedjelo.

> Gdje se najbolje jede na svijetu? Pariški restorani na vrhu, japanski dominiraju popisom!

6. Cleo, New York
Da iz različitosti nastaju fantastične stvari, potvrđuje podrijetlo chefa Dannyja Elmaleha koji svoje kulinarsko naslijeđe vuče iz marokansko-japanske obitelji. U njegovim se fuzijama sa snažnim utjecajem Mediterana može uživati u hotelu Mondrian Park Avenue, gdje se na tanjurima druži japanska tuna s marokanskom harissom, poslužuju se izvrsni wagyu odresci, kao i pačji confit s izraelskim okruglicama matzah.

 

A post shared by City Nomads (@citynomads) on

 7. Publico, Singapur
Toskana u Aziji najkraći je opis novog restorana koji se otvorio u prosincu 2018. Navratite li kod chefa Marca Turattija, sigurno ćete pamtiti bezgrešni tiramisu, klasike poput risotta alla milanese ili pizze iz krušne peći. Arome Italije prepoznaju se i po čašama u koje se toči izvrsni chianti ili negroni.

8. China Tang, Las Vegas
Las Vegasu ne nedostaje restorana, ali "novi frajer u kvartu" vrijedit će pozornosti. Na gurmanskom portfelju naći će se jela sečuanskih, pekinških i šangajskih utjecaja. Lai Sun grupa kojoj je baza Hong Kong glavna i odgovorna za ovaj kulinarski pothvat, a gladne će goste uveseljavati hrana iz lonca (ili woka) najmlađeg kineskog kuhara s tri Michelinove zvjezdice.

9.Taihei, Phuket, Thailand
Nazvan prema japanskom izrazu za mir, Taihei reflektira pozitivnu energiju zelenilom i mirnoćom vode koje ne nedostaje. Chef Shiraishi koji je rođen na sjeverozapadu Japana četrdesetak je godina pekao svoj zanat kako bi mogao pokazati vrhunsko umijeće pripreme sushija i sashimija.

Jean Georges The Connaught Jean Georges The Connaught (Foto: Facebook: @JeanGeorgesTheConnaught)

10. Jean-Georges at The Connaught, London
Hotel The Connaught karakterizira klasično britanska elegancija i usluga, a savršeno je slijedi eklektični stil kuhara chefa Jean-Georgesa Vongerichtena. Utjecaj francuske i azijske škole reflektira se jelima poput primjerice dekadentne pizze s tartufima i fontinom.

11. The Lighthouse, Four Seasons Resort; Sejšeli
Večera kraj svjetionika na terasi s pogledom na ocean iskustvo je koje se ne zaboravlja. Da biste je iskusili, potrebno je posjetiti novi rezort Four Seasonsa i slijediti mirise netom ulovljene ribe koji se šire sa žara.

12. Le Comptoir de Pierre Gagnaire, Capella Hotel, Shanghai
Legendarni francuski chef Pierre Gagnaire, koji u svojem životopisu ima i prestižne zvjezdice, zaslužan je za uspjeh šangajskog restorana u hotelu koji zavodi elegancijom. Odrezak u crnom papru začinjen sirupom od luka samo je jedan od primjera specijaliteta koji se mogu očekivati u oazi francuskih senzacija.

> Nova zvijezda na gastrosceni: "U restoranu B35 kuhat ću iskreno i izvorno"

 

13. COMO Uma Canggu, Bali
Luksuzni restoran na plaži prepoznat ćete po jelima novog svijeta praćenim ritmovima žive glazbe. Osim lokalnih ribljih specijaliteta, očekuju se sočni odresci i druge razne divote koje mirišu na dim, sunce i strast.

14. Galvin Dubai, Dubai
Najbolje od britanske, južnofrancuske i talijanske kuhinje stiže iz kuhinje u kojoj caruju braća po krvi i prestižnim zvjezdicama: Chris i Jeff Galvin. Sirovi zalogaji iz mora ili mesna remek-djela ondje se sljubljuju s vrhunskim vinima, a uspjeh je zajamčen.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju