Državni arhiv u Sisku, u suradnji s udrugom Terra banalis Glina, nastavlja s predavanjima o povijesnim utvrdama na području Siska i Banovine, a zadnjem u nizu bit će riječi o Starom gradu Zrin. Predavanje se održava u četvrtak, 8. prosinca, u 19 sati.

Stari grad Zrin nalazi se na brijegu povrh istoimenog sela u općini Dvor. Pretpostavlja se kako je stari grad Zrin podignut već u 13. stoljeću. On je smješten na važnoj prometnici koja je povezivala dolinu rijeke Une preko Zrinske gore s Kupom od razdoblja prapovijesti do danas.

Prema poznatim arhivskim podacima, pretpostavlja se da je Zrin po osnutku bio u posjedu obitelji Babonić te nešto kasnije u vlasništvu župana Lovre Totha. Kralj Ljudevit 1347. darovao je Zrin Šubićima u zamjenu za Ostrovicu. Od tog je vremena ova plemićka obitelj nosila ime Zrinski.

Zrin su osmanlijske postrojbe osvojile 1577. godine, a u njihovom je posjedu ostao sve do kraja 17. stoljeća. Nakon tog, stari grad Zrin više nije bio na strateški značajnom položaju, što je ponajviše utjecalo na kvalitetu njegovog održavanja. U cijelosti je grad napušten nakon požara početkom 19. stoljeća.

Posljednja velika devastacija Zrina dogodila se 1943. godine kada je stari grad bio rušen topovskim granatama. Unatoč svom iznimnom značaju u hrvatskom kasnosrednjovjekovnom kulturno-povijesnom krajobrazu, stari grad Zrin nikada nije u cijelosti istražen.

O utvrdi će na predavanju govoriti dr. sc. Hrvoje Kekez, docent Odjela za povijest Hrvatskog katoličkog sveučilišta te dr. sc. Tajana Pleše, viši konzervator arheolog i v. d. ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda.

U Državnom arhivu u Sisku do kraja godine traje i izložba starih razglednica pod nazivom "Pozdrav iz_________.". Može se pogledati u radno vrijeme Arhiva, od 8 do 16 sati. Izložene su 123 razglednice nastale na sisačkom arhivskom području u posljednjih 100 godina.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju