Utvrde petrinjskog kraja tema je predavanja koje će se u četvrtak, 10. studenog 2016., održati u Državnom arhivu u Sisku, s početkom u 19 sati. Predzadnje je to u seriji predavanja Utvrde Siska i Banovine, koja se održavaju u suradnji s društvom Terra banalis Glina.

Ljubitelji povijesti moći će saznati o petrinjskim utvrdama, među kojima su Klinac, Pecki i Čuntić, sve tri izgrađene sredstvima Zagrebačke biskupije do sredine 16. stoljeća, kao dio protuosmanskog obrambenog sustava unsko-savsko-kupskog prostora. Utvrde su svojim oblikom bile prilagođene potrebama novog načina ratovanja, a način gradnje ukazuje na brzo izvođenje radova. Unatoč svojim dobrim geostrateškim položajima, sve tri utvrde, na kraju 16. stoljeća, prestale su biti u funkciji.

Utvrda Klinac nalazi se na jugoistočnim obroncima Hrastovačke gore. Na izuzetno je dobrom geostrateškom položaju, s kojega se pruža pogled do Medvednice na sjeveru, Moslavine i Slavonije na istoku, južnih obronaka Zrinske gore na jugu te Petrove gore na zapadu. Kružna utvrda u Hrvatskom Čuntiću izgrađena je nad dolinom rijeke Petrinjčice, a kontrolirala je cestovnu komunikaciju koja je vodila iz Pounja prema Hrastovici i Kupi. Pravokutna utvrda Pecki izgrađena je na izduljenom obronku nad potokom Utinja. Prostor oko utvrde bio je ograđen zidom te je služio kao pribježište okolnom stanovništvu, a u sličnu svrhu služile su i pećine pod utvrdom.

Predavanje će održati dr. sc. Tanja Pleše, v.d. ravnatelja Hrvatskog restauratorskog zavoda i konzervator arheolog dipl. arh. Petar Sekulić.

Predavanje se održava u povodu Tjedna arhiva, a uz to, u prostoru Državnog arhiva u Sisku upriličena je i izložba starih razglednica pod nazivom "Pozdrav iz_________.". Ovog tjedna može se pogledati od 8 do 20 sati, a do kraja godine u radno vrijeme arhiva. Izložene su 123 razglednice nastale na sisačkom arhivskom području u posljednjih 100 godina.

Ovog tjedna svi posjetitelji mogu obići Arhiv, prošetati se arhivskim spremištima i upoznati se s reprezentativnim primjercima arhivskog gradiva, uz vodstvo djelatnika.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju