Službena valuta - Pokemon

Jeste li znali da mala Polinezijska država Niue koristi novac iz Pokemona! Da, upravo onaj kao što je u crtanom serijalu!

Besplatan WiFi na cijelom teritoriju

Da, još uvijek smo na gore spomenutoj državi, no kako i ne bismo kad Niue ima WiFi na cijeloj površini, a što je najbolje – on je potpuno besplatan!


Ogromno kamenje kao novac
Jedna mala otočna država imena Yap, smještena je u Tihom oceanu, a poznata je po tome što za plaćanje koristi ogromno kamenje. Iako nitko danas fizički ne premješta to kamenje, ono i dalje vrijedi kao nekad. Ne, ne smije se usitniti...

Butanci obožavaju penise
Stanovnici Butana, himalajskog carstva u nebeskim visinama obožavaju muško spolovilo. Većina kuća u ovoj državi imaju negdje na fasadi naslikan penis koji je jako često u uspravnom stanju! Zanimljiv način dozivanja plodnosti...


Nauru je država bez glavnog grada
Ok, je li ovo uopće moguće? Izgleda da je! Ova otočna država smještena je u Tihom oceanu, a glavni grad države je... Ah, nema ga! U biti, otok uopće nema niti jedan grad.

Tuvalu je osvojio Internet

Ova otočna država smještena je na pola puta između Havaja i Australije, a poznata je po tome što je prava na svoju zanimljivu i iskoristivu ".tv" domenu prodala svijetu za nevjerojatnih 50 milijuna dolara, odnosno pola BDP-a.

Etiopija je proslavila milenij 2007. godine
Etiopija je jedna od onih država koja još uvijek koristi dva različita kalendara. Onaj koji mi poznajemo kao klasični, i onaj Amharijski, koji je 7 godina ispred ostatka svijeta.

Kiribati se nalaze na 4 hemisfere
Republika Kiribati smještena je u Tihom oceanu, a 1979. godine je od Velike Britanije dobila svoju neovisnost. To je jedina država na svijetu koja se nalazi na sve četiri hemisfere.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju