UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu - FAO, povodom obilježavanja i proslave „Međunarodnog dana planina“ ove godine odabrala je temu „Planine – ključ za održivu budućnost“. Fokus obilježavanja bit će presudni utjecaj planina u pokretanju svijeta prema održivom gospodarskom razvoju u kontekstu iskorjenjivanja siromaštva, te skretanje pozornosti na općenito održive modele proizvodnje u planinskim područjima, s niskom emisijom zagađenja.

Planine su ključne za život na zemlji. Bilo da živimo u priobalnom pojasu ili u višim područjima povezani smo s planinama i utječemo na njih više nego što možemo zamisliti. Planine osiguravaju većinu pitke vode, utočište su brojnim biljnim i životinjskim vrstama te dom svakom desetom čovjeku, a ipak svakodnevno uništavanje okoliša, klimatske promjene, intenzivno rudarstvo, oružani sukobi, siromaštvo i glad prijetnja su toj izvanredmoj mreži života koju podupiru planine.

Program počinje u petak, 13. prosinca u Društvenom domu Krasno, a očekuje vas:

-Prezentacija JU Nacionalni park „Sjeverni Velebit“ na temu „Planine – ključ za održivu budućnost“

-Predstavljanje JU Park prirode „Velebit“

-Predstavljanje knjige autorice Ane Lemić „Sela i stanovi na Velebitu - Svjedočanstva života od nastanka do nestanka“

-Predstavljanje knjige autorice Helene Knifić Schaps „Velebit arhitektonski, pučka gradnja u dijelovima Sjevernog i Srednjeg Velebita“

-Pretpremijera filma „Hrvatsko vodeno blago – NP Sjeverni Velebit“ autora Mire Andrića

-Kulturno - umjetnički program - KUD Brinje

-Domaći zimski specijaliteti, te zabava do jutarnjih sati!

 

Do skorog penjanja!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju