Na jučerašnjoj konferenciji za medije najavljena je 21. Vinistra – sajam vina i vinarske opreme. Nakon puna dva desetljeća, najdugovječnija izložba istarskih vina nastavlja okupljati vinare i predstavljati njihova vina, a ove godine održat će se od 9.-11. svibnja u sportskoj dvorani Žatika. Nastupit će 120 izlagača, a ponovni porast broja izlagača potvrda je statusa Vinistre kao najznačajnije izložbe vina u regiji.

Fokus ovogodišnje manifestacije usmjeren je na promociju posebnosti našega kraja, te će se kroz posebne programe naglasiti važnost autentičnih vina za bolju prepoznatljivost Istre kao vinske regije. U tom smislu predviđene su vođene degustacije terana i malvazije, uz raspravu o stilistici vina koju moderna tržišta kod nas i u inozemstvu danas traže. Degustacija terana pod nazivom Teran – neistraženi potencijal Istre, biti će usmjerena na skrivene mogućnosti ove autohtone sorte te na novi imidž terana na domaćem tržištu. Teran, novi i stari vinogradarski i vinarski izazov okreće se novoj eri i repozicioniranju na tržišu vina.

Od stranih gostiju na Vinistru dolaze Mike DeSimone i Jeff Jensen, poznati i kao World Wine Guys. Urednici u vinskom i lifestyle magazinu Wine Enthusiast te suradnici na The Huffington Postu dobitnici su nagrade Gourmand International Award za najbolju knjigu o vinu u SAD-u za 2012.godinu za knjigu Wines of the Southern Hemisphere: The Complete Guide. Govoriti će o važnosti vinskih regija. U izlaganju biti će predstavljeni primjeri zemalja i regija koje su postigle uspjeh na svjetskom tržištu vina, s posebnim osvrtom na pozitivne aspekte hrvatskog i istarskog vinarstva,kao i na mogućnost daljnjeg napretka u cilju povećanja tržišnog udjela.

Nastavljajući višegodišnju suradnju ovogodišnja Vinistra ugostit će umaški ATP koji će kroz degustacije po metodi Hrvatskog sommelier kluba predstaviti najbolje ocijenjene malvazije na ovogodišnjoj Vinistri. Kroz program "Skrivenih čari istarskih vina" posjetitelje će provesti sommelier Sandi Paris i voditeljica Antonija Mandić. Posjetitelje sajma dodatno će animirati glumci udruge Istra Insprit, predstavljajući različita povijesna razdoblja kroz svoj programa nazvan Ricette delle nonne. Glumci će u ambijentu jednog razdoblja nuditi posjetitelje pravim domaćim kolačima uz muškat i malvaziju, a svadbeni kolač ili Kolač za feštu neće proći bez terana.

Vinistra će i ove godine iskoračiti u ugostiteljske objekte. Porečki ugostitelji će za vrijeme manifestacije gostima nuditi menije sa vinima izlagača na Vinistri. Vinistra i Grad Poreč na taj način posjetiteljima Vinistre pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju u cijelom gradu.

Tradicionalnu izložbu vina u porečkoj sportskoj dvorani pratit će gastro događanja, kušanja, predstavljanja, seminari te memorijalni Show Must GO On. Dakle, vinski vikend iz snova! Detalje i raspored potražite na službenoj stranici Vinistre!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju