Hvítserkur, u prijevodu „bijela košulja“, vulkanska je stijena na islandskom poluotoku Vatnsnes koja nalikuje kamenom čudovištu što izranja iz vode. Povod tome nadimku jesu tisuće ptica kojima je stijena dom, a bjelina se odnosi na njihov izmet.

Hvítserkur je nekome dinosaur, drugome zmaj koji pije vodu, trol ili nosorog. Prema obliku svatko vidi nešto drugo, a upravo zbog toga je stijena postala jedna od omiljenih atrakcija na Islandu. Poznata je i po nazivu „Stijena dinosaura“.
Visoka je 15 metara, a izgleda kao da se kreće zbog galebova i drugih ptica koje neumorno dolaze i odlaze.

Prema legendi koja se prenosi s generacije na generaciju, Hvítserk je bio trol koji nije uspio u svojem naumu da potrga zvona sa benediktinskog samostana. Spriječile su ga zrake sunce koje su ga i okamenile, a tako je ostao do danas. Snažne oluje i oceanske struje ugrozile su stijenu pa su je Islanđani učvrstili betonom kako ne bi zauvijek nestala.

Zadnjih godina Island je polako, ali sigurno postao destinacija koju svi žele obići. Unatoč tome, i dalje je ostao prilično skupa zemlja, čak i za one s mnogo dubljim džepovima od hrvatskih. Ipak, kako se najbolje provesti i najpovoljnije proći, uvijek znaju lokalci, koji su dali savjete kako najbolje potrošiti novce na Islandu. Pročitajte i što Islanđani savjetuju kako ne bankrotirati u Zemlji Vatre i Leda

Grad duhova u kojem je opasno uzimati suvenire i udaljavati se od vodiča Pripjat Pripjat - 3 Pripjat - 2 +0 Pripjat - 1

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju