Hrpa nasmijanih pivopija oba spola nahrlila je tog petka u prostorije kluba Željezničara kako bi prisustvovala osnivačkoj skupštini Udruge obožavatelja piva, tog plemenitog pića na bazi žitarica, a ipak puno poznatijeg po aromi hmelja. Na svečanosti je bio veliki pisac Goran Tribuson, glumci Goran Navojec i Filip Šovagović te još stotinjak pivoljubaca koji su uz desetke litara omiljenog im piva pričali dogodovštine s Oktoberfesta, zagrebačkih, karlovačkih i inih festivala piva, jeli, pili i uglavnom – savršeno se zabavili.


Uslijedile su godine degustiranja novih brandova, ponavljanja gradiva, druženja i razmjenjivanja sakupljača raznih pivskih artefakata od etiketa, preko čepova, limenki, otvarača, podmetača i čaša, a četvrtak se ustalio kao dan za pivo i sastanak DPP-a. Od prve lokacije u klubu Željezničara, pa preko Beeershopa u Rudešu, Rune na gornjem gradu, Remize - danas se sastaju u prostorijama Češke besede Zagreb. U tom prostoru je DPP prije 4 godine organizirao i prvi pravi zagrebački festival piva – PIVKAN koji se i danas tradicionalno održava svakog prosinca.


"Iza DPP-a su 1284 degustirana piva iz 76 zemalja svijeta, među njima i jedno pivo za pse; posjete mnogobrojnim pivovarama, bezbroj suvenira, tuluma, priča, predavanja i ono na što smo najponosniji – dobre atmosfere. Imali smo pjesničke večeri, gostovanja bendova, pojelo se domaće šunke i čvaraka kao na deset kirbaja, a o skuhanim pivima da se i ne govori. Uspjeli smo u jedno desetljeće održati kulturu pijenja piva, i podići je na viši nivo, što potvrđuju brojna gostovanja naših članova u novinama, na portalima, kao i na radiju i televiziji. Ponosni smo i na tri rekorda naših članova u brojnim pivskim igrama koje širimo po svijetu, onima u držanju krigle, štafeti u ispijanju tri litre piva, kao i brzinskom eksanju pola litre piva iz čaše od dva decilitra." rekao je predsjednik DPP-a, gospodin Neven pufnik, i pozvao pivopije svijeta na druženje:


"Uglavnom, nama je zabavno educirati ljude i uživamo u našem hobiju. Hvala vam što nas pratite i podržavate i ovom vas prilikom pozivamo da nam se pridružite na desetoj obljetnici DPP-a, u petak 28. Studenog, s početkom u 20,00 sati u Češkoj Besedi, Šubićeva 20, Zagreb. Uz participaciju od 100 kuna očekuju vas majica, krigla, hrana i normalno – puno piva. Vidimo se, piviliii!"

Sve potrebne informacije naći ćete na stranici Društva prijatelja piva, ili na Facebooku.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju