Prijavljeno je ukupno 314 uzoraka vina, 17 rakija i 14 uzoraka ulja. Ove su godine oformljene posebne komisije za ocjenjivanje pjenušaca, kojih je prijavljeno ukupno 15, te komisija za ocjenjivanje terana. Zanimljivo je da je na ocjenjivanje prvi put prijavljen i jedan uzorak plavca malog s otoka Krka.

Svijet malvazija, neslužbeno svjetsko prvenstvo malvazija, odvija se sedmi put te ove godine okuplja 140 uzoraka malvazije iz Hrvatske, Slovenije, Italije, Grčke i Španjolske. Javna objava rezultata biti će 6. svibnja, a dodjela odličja po prvi put održat će se dva dana uoči same izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2015. Svečanoj dodjeli, koja će se odvijati u hotelu Laguna Parentium, nazočit će između odstalih i g. Jean-Marie Aurand, predsjednik OIV-a, međunarodne organizacije za lozu i vino koji će dodijeliti odličja nagrađenim vinarima.


Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra, najavio je da će se 22. Vinistra održati od 8.-10. svibnja u porečkoj dvorani Žatika, a nastupiti će oko 120 izlagača: „Jedna od novosti na ovogodišnjoj Vinistri je što ćemo u subotu i nedjelju prva dva sata sajma (od 11 do 13 sati) rezervirati za distributere, ugostitelje i druge profesionalce vinske branše.

Gastronomski dio izložbe u kojemu se već tradicionalno gastronomija spaja s vinima članova izlagača uvodi kao novinu gastronomsku zemlju partner – Nizozemsku iz koje na Vinistru dolazi chef Leon Mazairac iz restorana Podium Onder de Doom.

>>>Program 22. Vinistre pogledajte ovdje!

Na Vinistru dolaze i predstavnici regije Champagne-Ardenne na čelu s predsjednikom njihova regionalnog vijeća g. Jean-Paul Bachyjem koji ujedno predsjedava Skupštinom europskih vinskih regija (AREV-om). Predstavnici Champagne će na Vinistri predstaviti gospodarstvo ove poznate vinske regije na uvodnom predavanju koje će se održati u petak, a teme kojih će se dotaknuti kreću se od vinskih cesta, preko poljoprivrede i obnovljivih izvora energije do održivog ekonomskog razvoja, obrazovanja, istraživanja i važnosti ljudskog faktora na uspješnost gospodarstva.


Nastavno na predavanje tijekom vikenda, na radost mnogih uslijedit će degustacije francuskih šampanjaca, što je jedinstvena prilika za posjetitelje da kušaju prave francuske šampanjce!

Vinistra će i ove godine iskoračiti u porečke ugostiteljske objekte kroz sad već tradicionalnu manifestaciju naziva Prijatelji vinistre. Porečki ugostitelji će za vrijeme manifestacije gostima nuditi menije sa vinima izlagača na Vinistri te vina po promotivnim cijenama. Vinistra i Grad Poreč na taj način posjetiteljima Vinistre pružaju mogućnost da u eno-gastronomskim događanjima uživaju u cijelom gradu, a s Vinistrom prijateljuju restorani Divino, Gourmet, Sv. Nikola, L'insolito i Villa romana, a zabava u barovima nastavlja se nakon zatvaranja vrata Žatike s vinarima u gradu, u baru Epoca i Papillon. Očekujte izvještaje iz prve ruke i čaše, jer punkufer ovakve fešte - ne propušta!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju