U utorak, 12. svibnja glazbeno-poetskim recitalom Velikani čilanske poezije u 19 sati započinje program Dana čileanske kulture u Zagrebu. Dan posvećen čileanskoj ženi, predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige Cuentos Navideños Pepite Turine, večer čileanskog filma i razna predavanja - samo su dio bogatog programa koji će predstaviti ovu prekrasnu latinoameričku zemlju.

Zadnjeg dana ove kulturne priredbe organizira se izlet Čileansko-hrvatski kulturni kružok u Udruzi Štagalj u selu Kostanj pokraj Vrbovca. Polazak je u 11 sati ispred muzeja Mimara, a cijena autobusne karte je 30 kuna, dok je za studente 20 kuna.

Ulaz na sva događanja je slobodan, pa se nadamo da se vidimo na ovom zanimljivom događanju - nikada ne znate kad će vas put odvesti u Južnu Ameriku...


DANI ČILEANSKE KULTURE U ZAGREBU

Utorak 12. svibnja 2015.

19,00 sati

Glazbeno-poetski recital: VELIKANI ČILEANSKE POEZIJE

Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, 10000, Zagreb

Srijeda 13. svibnja 2015. - DAN POSVEĆEN ČILEANSKOJ ŽENI

12.00 sati, DHK, Trg bana Jelačića 7/I

PEPITA TURINA: Predstavljanje dvojezičnog izdanja knjige “Cuentos Navideños” čileanske književnice Pepite Turine i predavaje uz video prezentaciju o životu autorice.
 

VEČER ČILEANSKOG FILMA – SUDBINE ČILEANSKIH KNJIŽEVNICA

18 .00 sati, KIC, Preradovićeva5/I

"LA COLORINA", dokumentarni film

Režija: Fernando Guzzoni
 

STELLA DÍAZ VARÍN: "La Colorina" prikazuje život čileanske pjesnikinje STELLE DÍAZ VARÍN (1926.-2006), predvodnice punk generacije i muze brojnih umjetnika svoga doba. Stella je zbog svoje prkosne i žestoke naravi postala nezaobilaznom figurom otpora tradicionalnoj slici žene.
 

19.30 sati, KIC, Preradovićeva5/I

“TERESA”, dugometražni igrani film

Režija: Tatiana Gaviola

Žanr: Povijesna drama / biografija

Filmska priča o burnom životu TERESE WILMS MONTT (1893.-1921.), ljepotice, književnice i odmetnice. tragične heroine na prijelazu 19. i 20. Stoljeća.
 

Četvrtak 14. svibnja 2015.

SJEĆANJE – MOST IZMEĐU ČILEA I HRVATSKE

19,00 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/I

HRVATSKO ZLATO ČILEA; Predavanje uz video zapis

Predavač: Tuga Tarle, prof.

Voditelj: David Rey, novinar Glasa Hrvatske

Hrvati su, uz brojne druge europske narode, stvarali današnji Čile, a njihova uloga i doprinos izgradnji suvremenog Čilea dolazi do izražaja u svim segmentima društvenog života.
 

Petak 15. svibnja 2015.

VEČER ČILEANSKOG FILMA - SUVREMENO ČILEANSKO DRUŠTVO, IZAZOVI

18 .00 sati, KIC, Preradovićeva 5/I

“CORAZÓN SECRETO”

Režija i scenarij: Miguel Ángel Vidaurre, Carlos Flores del Pino

Žanr: Obiteljska drama

CORAZÓN SECRETO je pomalo čudna gotovo fantastična, hrermetički zatvorena ljubavna priča i primjer eksperimentalnog filma iz retorte filmskih kritičara i profesora.

19,30 sati, KIC, Preradovićeva 5/I

“MACHUCA”

Redatelj: Andrés Wood

Žanr: Socijalna drama

“Machuca” se događa u Santiagu 1973. godine u vrijeme Pinochetova režima u vremenu najokrutnijih sukoba i ideoloških podjela u čileanskom društvu. Film je nagrađen nagradom ARIEL 2004. godine u konkurenciji za najbolji južnoamerički igrani film.
 

Subota 16. svibnja 2015.

11,00 – 17.00 sati - ČILEANSKO-HRVATSKI KULTURNI KRUŽOK U „Udruzi ŠTAGALJ“

Program: druženje uz čitanje čileanske poezije, slušanje čileanske glazbe i zajedničko spravljanje jela čileanske i domaće hrvatske kuhinje.

Udruga Štagalj, selo Kostanj pokraj Vrbovca

Vrijeme: 11,00 sati polazak iz Zagreba ispred Muzeja Mimara, Rooseveltov trg 5

17,00 sati povratak u Zagreb

Za čileansko-hrvatski kulturni kružok u Udruzi Štagalj organiziran je prijevoz autobusom. Cijena autobusne karte: 30,00 kn, a za studente,

umirovljenike i invalide 20,00 kn. Broj mjesta ograničen. Zainteresirani trebaju izvršiti rezervaciju na tel: 0919258381 ili na e-mail: tarletuga@gmail.com

Organizator Dana čileanske kulture u Zagrebu „SJEĆANJE – MOST IZMEĐU ČILEA I HRVATSKE“:

Udruga OS

Suradnici i podupiratelji: Društvo hrvatskih književnika, Kulturno informativni centar, Zagreb, Europski dom Zagreb, Muzej Mimara, Udruga Štagalj, Hrvatsko-hispansko društvo, Hrvatski klub za međunarodnu suradnju

Pokrovitelj: Veleposlanstvo Republike Čile u Republici Hrvatskoj

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju