Alheira je dimljena portugalska kobasica koja se jede u ovoj europskoj zemlji od 15. stoljeća. Tradicionalno se pripremala od češnjaka, kruha, začina te mljevenog mesa poput teletine, pačetine, piletine ili zečetine.

Izumili su je Židovi iz Mirandele na sjeveru Portugala nakon što im je kralj Manuel I. od Portugala dao ultimatum: ili će biti protjerani iz države ili će se prijeći na katoličanstvo.

Alheira je postala svojevrsni simbol otpora Židova koji su se pretvarali da su se pokrstili, ali su u tajnosti i dalje slijedili rituale judaizma.

Kako im je vjera branila konzumaciju svinjetine od koje se radila popularna dimljena kobasica koju su Portugalci jeli tijekom zime, morali su napraviti vjernu kopiju od drugih vrsta mesa koje bi s ponosom mogli držati u kućnim pušnicama te jesti u javnosti.

Povjesničari tvrde da je alheira prevarila sumnjičavog kralja i njegove podanike te spasila od inkvizicije više stotina, pa čak i tisuću Židova.

S vremenom se recept za alheiru proširio i na ostatak portugalske populacije, a i danas se smatra jednim od omiljenih portugalskih jela. Među jeftinijim je vrstama kobasica u Portugalu, a u ovoj europskoj zemlji naći ćete čak verzije bez češnjaka ili sa svinjetinom.

Najčešće se poslužuje pečena u tavi, s prženim krumpirima i jajima na oko.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju