Svi ste čuli za sedam svjetskih čuda, ali jeste li znali da je 2007. godine u Lisabonu izabrano novih 7 svjetskih čuda? Oni su redom Kineski zid, Koloseum, Petra, Chichen Itza, Machu Picchu, Taj Mahal i Kip Krista Iskupitelja, dok je velika piramida u Gizi dobila počasni status. O nekima od njih znate dosta, o nekima baš i ne, a svaki od njih predstavit ćemo kroz neke manje poznate činjenice. Tako smo stigli i do Brazila i kipa Krista Iskupitelja!

Visina i težina

Kip je visok gotovo 40 metara, od čega samo na postolje otpada 9 metara. Otprilike teži 635 tona, a unatoč ovim brojkama, nije najveći kip na svijetu koji prikazuje Isusa (veći su kipovi u Poljskoj i Boliviji).

Krist Iskupitelj - 2 Krist Iskupitelj - 2 (Foto: Getty Images)

Europsko podrijetlo

Krist je izrađen 1926. u Francuskoj, a dio kamenja za njegovu gradnju doveden je iz Švedske. U Brazil je donesen u dijelovima 5 godina kasnije, a tad je upriličeno i svečano otvorenje. Cijena izgradnje stajala je tada 250 tisuća dolara (gledano danas, vrijednost bi iznosila 3,5 milijuna).

Na udaru munje

Kako se nalazi na brdu i ima pogled na Rio, kip je često na udaru munja i gromova. Prilikom jedne takve oluje, 2008. godine, došlo je do oštećenja glave, obrva i prstiju, no ona su sanirana od istog kamena koji je tom prigodom s kipa otpao.

Ali i vandala

Godine 2010. skupina grafitera, bolje reći vandala, išarala je kip po rukama, prsima i glavi. Šteta je ubrzo otklonjena, počinitelji nađeni, a gradonačelnik Rio de Janeira ovaj je čin nazvao „zločinom protiv naroda“.

Krist Iskupitelj - 1 Krist Iskupitelj - 1 (Foto: Getty Images)

Mnogo načina za dolazak

S obzirom na to da je riječ o jednoj od najposjećenijih brazilskih atrakcija, turisti ovdje dolaze na razne načine. Iako se nalazi u „oblacima“, mnogi još stižu pješice, no od 2003. na raspolaganju su pokretne stepenice i liftovi.

„Selfie s Isusom“

U svibnju 2014. godine, bloger Lee Thompson popeo se na Kristovu glavu kako bi opalio nekoliko dobrih fotografija. No, napominjemo kako je ovo napravio s dozvolom koju je dobio od vlasti, stiga to nikako ne pokušavajte na svoju ruku...

Križ ili zagrljaj?

Autor kipa zamislio je da Krist s položajem ruku stvara simbol križa, no vremenom tumačenja su se promijenila. Neki su danas uvjereni kako Isus ovim položajem nudi zagrljaj i utjehu, pa je možda najbolje dopustiti svakom vlastito tumačenje.

Veliko otkriće: Znanstvenici tvrde da su pronašli osmo svjetsko čudo Rotomahana Rotomahana - 3 Rotomahana - 2 +1 Rotomahana - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju