Kao i ja, tako je i većina ljudi čula za Crvenu četvrt u Amsterdamu puno prije nego što je posjetila ovaj kozmopolitski grad. Moram priznati da sam jedan od onih koji je ostao vidno šokiran činjenicom kako se sve nudi doslovce na pladnju u ovoj zamamnoj četvrti Amsterdama. Šokiralo me to što se sve dogovara na ulici. Jedan tren vidiš momka kako razgovara s djevojkom koja je tek odškrinula vrata, a drugi tren ga već vidiš kako ulazi u sobičak i počinje se skidati pred očima šetača sve dok djevojka ne navuče zavjesu, a 'party' ne počne.



Iskreno očekivao sam barem neku dozu diskrecije, ali što je tu je. Možda je to samo do mene, možda drugi ne dožive takvi kulturološki šok kao ja. Ali eto, Crvena četvrt Amsterdama još uvijek je tu i još uvijek svakodnevno privlači mnogobrojne turiste, od kojih mnogi zalutaju u primamljive staklene izloge.

No Crvena četvrt Amsterdama nije što je nekada bila. Većina izloga danas stoji prazna, ali ipak ima dovoljno onih koji su aktivni pa mogu zadovoljiti svu potražnju koja se ovdje svakodnevno okreće. Naime, gradske vlasti odlučile su polako iseliti stanovnice ovog dijela grada van centra te pružiti mogućnost da se ovdje 'nastane' barovi, ali i restorani koji bi više bili prikladni za sam centar jednog svjetskog grada.

Amsterdamska Crvena četvrt nastala je uz kanal rijeke Amstel. Originalni naziv ove četvrti je De Wallen što bi u prijevodu značilo 'maleni zidovi', a nazvana je prema zidovima koji su podignuti uz obalu kanala. Zbog svoje važnosti kroz povijest ovaj dio grad postao je prometna luka koja je privlačila prostitutke. Od samog početka u ovaj dio grada bio je zabranjen ulazak za oženjene muškarce i svećenike.

Tijekom nizozemskog ustanka protiv španjolske vlasti grad je proglasio prostituciju protuzakonitom te tako stjerao prostitutke u 'podzemlje' gdje su se mogle baviti najstarijim zanatom. Radile su za 'gospođe' koje su im pružale sobe, zaštitu, ali i savjete, a često su noćima izlazile u barove kako bi namamile 'mušterije'. Iako je prostitucija tijekom tog vremena bila ilegalna, ona se tolerirala, ako se nije prakticirala na javnim mjestima.

Peep show, djevojke u izlozima, sex kazalište, coffe shopovi, restorani, sex shopovi i lap dance klubovi samo su mali dio amsterdamske sex scene, doduše one koja se na prvi pogled 'vidi'. No priča je ovdje puno dublja, čak nisu ni djevojke iz izloga ono što su bile. Nekada su se usluge nudile za 20 eura, dok si danas ne mogu priuštiti taj luksuz jer sam dnevni (8 sati) najam izloga košta 80 eura – pa je tako najniža usluga na meniju full sex za 'samo' 50 eura.



Dakle, dvije mušterije za najam, 10-15 dodatnih za džeparac. Unosan je to posao za koji treba imati prvenstveno dobar želudac. Zanimljiva je činjenica kako prosječno, jedna prostitutka zaradi i do 1500 eura dnevno! Dakle, to je u brojkama - oko 30 'muškaraca' po 15 minuta – dnevno. S obzirom na viđeno, realno je da djevojke na noć 'okrenu' i puno više mušterija.

No crvena četvrt se ne vrti samo oko sexa. Tu su sve pristuni coffe shopovima u kojima se legalno može pušiti marihuana. Zanimljivo je da se u tim coffe shopovima smije pušiti marihuana, ali je zabranjeno pušenje duhana ili miješanje marihuane s travom. No uvijek se možete dogovoriti s konobarom, platiti mu cugu, i on će vam drage volje dati dozvolu da zapalite cigaretu, ali na vlastitu odgovornost.

Amsterdamska Crvena četvrt 'znamenitost' je grada koja se svakako mora doživjeti tijekom noći jer preko dana ovo je samo običan kvart na čijim ulicama se igraju mala djeca i koji po ničemu, osim po mnogobrojnim staklenim izlozima, ne daje naslutiti kakve aktivnosti se ovdje odvijaju svaku noć. Tko je bio u Amsterdamu, a nije posjetio Crvenu četvrt taj može slobodno reći da nije ni bio u ovom gradu.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju