1. Salar de Uyuni je ime najveće slane ravnice na svijetu koja se proteže na više od 4000 četvornih kilometara u Boliviji. Ovdje je smještena i polovica svih svjetskih rezervi litija.

2. Do početka 20 stoljeća sol se smatrala platežnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.

3. Pretjerane količine soli mogu vas ubiti, npr. ako odjednom uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram težine. Na taj način nekad su se ritualno ubijali bogati Kinezi jer je sol bila iznimno skupa namirnica.

Topla čokolada Hrana i piće 7 manje poznatih stvari koje niste znali o čokoladi

4. U francuskom mjestu Guerande sol se bere ručno na isti način kao u antička vremena. Ovaj postupak opravdava visoku cijenu soli, a posebice onu najveće kakvoće po imenu cvijet soli, koji se dodaje na tanjur tek nakon kuhanja.

5. Sol se primjenjuje u različitim segmentima života: samo 6 posto soli koja se potroši u Sjedinjenim Američkim Državama otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 posto koristi se za posipanje autocesta u zimskim mjesecima.

6. U drevnim japanskim kazalištima sol se posipala po pozornici prije svake izvedbe kako bi spriječili zle duhove da bace svoje čini na glumce.

Slika nije dostupna Hrana i piće Sjemenke konoplje: Zašto ih sve veći broj ljudi uvrštava na svoj jelovnik?

7. Sol se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za zrakoplove.

8. Od davnina sol se koristi i za produljivanje trajnosti hrane. Njezina moć konzerviranja služila je i starim Egipćanima, koji su je upotrebljavali u procesu balzamiranja faraona.

9. Svaka stanica ljudskog tijela sadrži sol, a u zdravom ljudskom tijelu može se izmjeriti oko 250 grama soli.

10. Himalajska sol smatra se najčišćom na svijetu jer potječe iz nezagađenog ekosustava starog oko dvjesto milijuna godina, a sadrži oko 80 različitih minerala važnih za zdravlje čovjeka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju