1. Salar de Uyuni je ime najveće slane ravnice na svijetu koja se proteže na više od 4000 četvornih kilometara u Boliviji. Ovdje je smještena i polovica svih svjetskih rezervi litija.

2. Do početka 20 stoljeća sol se smatrala platežnim sredstvom u današnjoj Etiopiji.

3. Pretjerane količine soli mogu vas ubiti, npr. ako odjednom uzmete po 1 gram soli za svaki kilogram težine. Na taj način nekad su se ritualno ubijali bogati Kinezi jer je sol bila iznimno skupa namirnica.

Topla čokolada Hrana i piće 7 manje poznatih stvari koje niste znali o čokoladi

4. U francuskom mjestu Guerande sol se bere ručno na isti način kao u antička vremena. Ovaj postupak opravdava visoku cijenu soli, a posebice onu najveće kakvoće po imenu cvijet soli, koji se dodaje na tanjur tek nakon kuhanja.

5. Sol se primjenjuje u različitim segmentima života: samo 6 posto soli koja se potroši u Sjedinjenim Američkim Državama otpada na upotrebu soli u hrani. Čak 17 posto koristi se za posipanje autocesta u zimskim mjesecima.

6. U drevnim japanskim kazalištima sol se posipala po pozornici prije svake izvedbe kako bi spriječili zle duhove da bace svoje čini na glumce.

Konopljine sjemenke Hrana i piće Isplati se potrošiti 7 eura na njih: Sjemenke koje čine čuda za zdravlje

7. Sol se koristi kao sredstvo za uklanjanje viška vode iz pogonskog goriva za zrakoplove.

8. Od davnina sol se koristi i za produljivanje trajnosti hrane. Njezina moć konzerviranja služila je i starim Egipćanima, koji su je upotrebljavali u procesu balzamiranja faraona.

9. Svaka stanica ljudskog tijela sadrži sol, a u zdravom ljudskom tijelu može se izmjeriti oko 250 grama soli.

10. Himalajska sol smatra se najčišćom na svijetu jer potječe iz nezagađenog ekosustava starog oko dvjesto milijuna godina, a sadrži oko 80 različitih minerala važnih za zdravlje čovjeka.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju