Svjetski poznata pobjednica američkog MasterChefa, Christine Ha, gostovala je u Kulinarskom institutu u Sisku, gdje je održala inspirativno predavanje na temu Kuhanje kao peto osjetilo.



Ova 38-godišnja chefica nikada nije završila kulinarsku školu, no to ju nije spriječilo da odnese 7 pojedinačnih i skupnih pobjeda u MasterChefu 2012. godine te odnese konačnu pobjedu 3. sezone.

Za svoje kuhanje kaže da se mora osloniti na više osjetila dok priprema hranu: okus, miris i osjećaj određenog sastojka, ali i puno organizacije.

"Ja sam živi dokaz da se snovi mogu ostvariti i kada imaš najmanje šanse za uspjeh", kazala je Ha.

Nakon pobjede napisala je svoju prvu kuharicu: Recepti iz moje kuhinje: Azijska i američka hrana za utjehu (Receipes From My Home Kitchen: Asian and American Comfort Food), koja je prema New York Timesu bila knjiga godine.

Bila je gost predavač na TEDx, vodi kulinarsku emisiju Four Senses, član je žirija na MasterChefu u Vijetnamu, a 2014. je dobila prestižnu nagradu Hellen Keller za osobni doprinos od američke fondacije slijepih osoba.

Američka kuharica vijetnamskog porijekla, koja je na MasterChefu oduševila Gordona Ramseya, Grahama Elliota Joea Bastianicha, s posjetiteljima je podijelila svoju životnu priču i iskustvo na MasterChefu. No nije učinila samo to.

Christine Ha bila je članica žirija natjecanja koje je Kul In ovim povodom organizirao za učenike kuharskog smjera lokalne Srednje škole Viktorovac, a njih 5, Antonio Bolun, Marija Komljenović, Filip Žugaj, Jurica Jurčec, Tatjana Vojasnić i Filip Kireta, natjecali su se u spravljanju smuđa s povrćem.



U pripremi jela primjenili su različite tehnike, a trebali su osvojiti Christine i voditelja edukacija Kul Ina, Zdravka Perića. U pobjedi su odlučile nijanse, a prvo mjesto osvojio je Jurica Jurčec. Na drugom je bila Tatjana Vojasnić, a treća Marija Komljenović.

Svim sudionicima Christine je uputila poticajne riječi: "Ja u vašim godinama još nisam ni kuhala. Ovo je vaš početak, usavršavajte se i dalje i nikad ne odustajte", poručila im je.

Osim pohvale svjetski poznate chefice, prvonagrađeni dobio je i stipendiju za jednu edukaciju na Kul Inu, uz drugu nagradu stigao je i kuharski nož, a uz treću termometar.

Za sve sudionike na kraju je uslijedila zakuska koju su pripremili polaznici Instituta te chef Marko Hernaut.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju