Pozdravni govor Rudolfa Štefana iz restorana Pelegrini na najljepšoj šibenskoj tvrđavi Barone označio je početak drugog po redu najvećeg gastronomskog kongresa u regiji – Chefs’ Stagea u kojem će kroz dva dana sudjelovati 33 internacionalnih i 50 hrvatskih chefova i profesionalca i preko 600 ljubitelja dobre hrane i pića.

“Ovogodišnje izdanje posvećeno je održivosti - konceptu koji podrazumijeva obraćanje pažnje na lokalnu namirnicu i razumno korištenje resursa. Cijeli kongres osmišljen sa željom da se približi bogatstvo hrvatske gastronomije. Okusi. Boje. Mirisi. Hrvatska je boutique destinacija koja u usporedbi s drugim zemljama možda ne može konkurirati kvantitetom, ali kvalitetom svakako može. Naš adut je raznolikost, što će biti vidljivo kroz svaku aktivnost. “ rekao je Rudolf Štefan

Već je samom objavom programa bilo jasno da će ovogodišnji Chefs’ Stage obilovati osim sjajnom hranom i velikim brojem interaktivnih i edukativnih aktivnosti poput panela, radionica i masterclassova.Tako su posjetitelji prvog dana mogli uživati u panel raspravama “Što Hrvatskoj treba”, “Kako produžiti turističku sezonu”, “Iskustva gostiju su ključ”, te panelu na temu “Održivost” u kojem su sudjelovali Rudolf Štefan, Elena Arzak, Alain Weissgerber i Eric Vidlgaard, koja se bavila održivošću u gastronomiji kroz aspekte namirnice, fine dininga, dugovječnosti restorana i radne snage.

Chefs’ Stage Chefs’ Stage (Foto: PR)

“Važan aspekt održivost je suradnja lokalnih dobavljača i restorana s velikim naglaskom na razinu cijena. Budući da je međusobna ovisnost restorana s malim dobavljačima i obratno krucijalna, konsenzus oko nabavne i prodajne cijene od iznimne je važnosti jer na kraju gost donosi odluku hoće li svojim dolaskom podržati sve nas u proizvodnom lancu.” rekao je Alain Weissgerber.

Na istom tragu je i filozofija Elene Arzak koja je izjavila: “Važnost korištenja lokalnih namirnica trebala bi biti prioritet svakom restoranu. Ako dođem u Dubrovnik želim lokalnu ribu. Bez obzira hoće li ona biti poslužne kao sushi, samo neka u tom sushiju bude riba iz Jadranskog mora.

Chefs’ Stage Chefs’ Stage (Foto: PR)

“Održivost se odnosi I na organizacijske elemente restoranskog poslovanja s posebnim naglaskom na sreću I zadovoljstvo svih kuhara s kojma radite. Nove generacije spremne su raditi da bi postigli uspjeh no teško prihvaćaju da s ovim poslom u ime uspjeha dolazi mnogo odricanja, a naša je uloga da ih motiviramo i evoluiramo zajedno s njima jer samo sretni kuhari služe finu hranu.” rekao je Eric Vidlgaard

Uz zanimljive i aktualne teme koje su obrađivali eksperti iz podrčja gastronomije i ugostiteljske indrustije na predavanjima, sudionici su uživali i u velikom broju radionica te na čak dva masterclassa. Jedan gdje su sjajni chefovi Maksut Askar, Tea Mamut i Miro Uskoković prenijeli svoje znanje o mnogima omiljenoj slastici - baklavi, a koji se održao na otočiću Visovac u sklopu Nacionalnog parka Krka.

Deni Srdoč - 3 Hrana i piće Remek-jelo koje je Denija Srdoča lansiralo u Michelinove zvijezde

Na putu do otočića, posjetitelji su imali prilike vidjeti i Lugarevu kuću, prelijepo zadnje skriveno u stoljetnoj šumi hrasta medunca i bijelog graba dok je drugi masterclass posvećen dagnjama održan na brodu s Davidom Skokom, Juliom Jakšić, Jakovom Ujakovićem i Anthonyjem Genoveseom.

Prvi dan priveden je kraju spektakularnim gala večerama održanim na lokacijama koje oduzimaju dah. Uz Pelegrini restoran, posjetitelji su u božanskoj hrani uživali u Galeriji sv. Krševan i šibenskom Narodnom Kazalištu na koje je Rudolf Štefan posebno ponosan.

Noel - 9 Hrana i piće Od Iloka do Dubrovnika: Ovo su 63 najbolja restorana u Hrvatskoj

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju