Kako bi obilježili novosti i najavili događanja koja pripremaju u novoj godini, u zadarskom restoranu Foša skupila se cijela JRE obitelj, a Marko Gajski i Vjeko Bašić demonstrirali su komadić slagalice koju čine specijaliteti s njihovih jelovnika na Korčuli i Murteru. Filozofiju restorana i konobe spaja ljubav prema izvornim okusima namirnica iz kojih se izvlači najbolje vještom pripremom. Lokalne namirnice u rukama chefova oda su okusima i mirisa Mediterana.

Kako Vjeko Bašić kaže, Boba je posveta njegovim korijenima i priča o obitelji neraskidivo vezanoj s otokom i njegovim okusima. Vjeko osluškuje lokalnu namirnicu, a kroz jelovnike reflektira njezin suživot s okruženjem i sezonom. Ovo se podjednako odnosi na morski i biljni svijet.

Chef Marko Gajski smatra da se kreativna i interpretativna snaga crpi iz temeljnog okusa namirnice i njezine ukupne iskoristivosti. Renesansa fine dininga na Korčuli koji svoje uporište čuva u lokalnim namirnicama i vinskim sortama više je od ručka ili večere. Uz kulisu od mora i kamena priuštit će predstavu koja se pamti zauvijek. Chef bez dlake na jeziku, koji je od Masterchefa stigao do restorana u očekivanju Michelinove zvjezdice, ispričao nam je sve što smo htjeli znati ljetos na Korčuli, a u Zadru je ponovno dokazao svoje umijeće.

U 2019. JRE Hrvatska nastavlja s gostovanjima na Maldivima i u Zanzibaru gdje hrvatski chefovi kuhaju u sklopu projekta Dining with Stars.
Ove godine Udrugu i Hrvatsku predstavljaju Saša Began, Foša; Rudolf Štefan, Pelegrini i Matija Bregeš, Boškinac. Od ožujka JRE chefovi nastavljaju s master-classovima u Miele experience centrima u Zagrebu i Splitu, a ide i druga edicija projekta Chefs at Sea koji će 29.06. ugostiti u 12 restorana ugostiti 12 chefova iz JRE Europe.

LD: Kozice uz Galić Sauvignon 2017. LD: Kozice uz Galić Sauvignon 2017. (Foto: JRE)

U ožujku će izaći novi nacionalni vodič JRE Hrvatska za 2019, a hrvatski su članovi pristutni i u austrijskom JRE vodiču, a chefovi su odabrali novi blend JRE Chiavalon ulja iz berbe 2018.

Na proljeće izlazi i JRE Kozlović Malvazija iz berbe 2016, a oba se proizvoda mogu naći samo u JRE restoranima. U suradnji s renomiranom talijanskom destilerijom Nonino, JRE Hrvaska će raditi na kreiranju posebnog koktela pa već 25.02 chefovi idu put Udina na studijsko putovanje.

Za travanj JRE priprema tradicionalno JRE Talent&Passion događanje koje će okupiti svih 15 chefova i restorana.Dodatno, od noviteta za 2019, u pripremi je i projekt „JRE za mlade“ koji će u listopadu kroz tri slijeda s tri čaše vina po popularnoj cijeni mladima približiti filozofiju JRE restorana . Na ovaj način JRE Hrvatska želi omogućiti mladima koji tek stječu gastronomska iskustva i razvijaju svoje preferencije, da osjete doživljaj koji spaja hranu, servis, vino i ambijent JRE restorana.

Obitelj na okupu Obitelj na okupu (Foto: JRE)

Također, u rujnu 2019, JRE će organizirati posebno događanje za pomno odabrane novinare iz Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Velike Britanije, Slovenije, Beneluxa i pokazati im Hrvatsku kroz JRE obitelj. Sredstva za provođenje projekta, osigurala je Hrvatska Turistička Zajednica.

JRE Hrvatska čine restorani: San Rocco – Brtonigla, Monte – Rovinj, Pergola – Savudrija, Badi – Umag, Marina – Novigrad, Zigante – Livade, Draga di Lovrana – Lovran, Plavi podrum – Volosko, Villa Ariston – Opatija, Boškinac – Pag, Pelegrini – Šibenik, Foša – Zadar, Dubravkin put – Zagreb, Lešić Dimitri – Korčula, Boba – Murter.

Odlično zdravstveno i puno godišnjeg: 6 država u kojima se dobro živi Švicarska Island - 2 Švedska - 1 +2 Japan - 5

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju