"Hobitske" kuće koje možete sami dizajnirati i postaviti gdje želite Green Magic Homes - 5 Green Magic Homes - 4 Green Magic Homes - 3 +1 Green Magic Homes - 2
Češnjak
je mnogima omiljeni, pa i nezaobilazni dodatak jelima, mnogi ga jedu i kad su bolesni zbog njegovih antibiotskih svojstava, no u jednoj je zemlji on zaista poseban "začin". Osim što je fin i zdrav, češnjak štiti ljude i domove od zlih duhova. Da, riječ je o Rumunjskoj.

No, uporaba češnjaka nije ovdje postala popularna samo zbog Drakule. Bijeli luk se u ovim krajevima koristio davno prije. Zli duhovi tamo su (barem su tako lokalci vjerovali) pili mlijeko mladih majki i krava, pa su rumunjski seljaci štitili svoju stoku tako da su po nekim dijelovima tijela trljali češnjak.

Češnjak - 2 Češnjak - 2 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Vjerovali su i da češnjak štiti njihove domove uvečer prije blagdana Svetog Andrije, 29. studenog, kada bi se zli duhovi preminulih članova obitelji vraćali strašiti svoje žive rođake. U ruralnim krajevima tog bi dana stanovnici tijekom večere pojeli obilne količine češnjaka, ali bi ga i istrljali po rubovima prozora i vrata da se zaštite. A ponekad bi i objesili vijenac češnjaka kraj vrata.

Češnjak koriste i kao lijek za prehladu i gripu, a poseban recept postoji za juhu za ozdravljenje. Preprženi češnjak treba pomiješati s mrkvom, lukom, krumpirima, celerom i pastrnjakom. Recept se prenosi s generacije na generaciju.

Češnjak - 1 Češnjak - 1 (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Češnjak u Rumunjskoj ne koriste samo za zaštitu od zlih duhova i u borbi protiv prehlade. On je nezaobilazan dodatak na njihovim tanjurima, često po principu "što više, to bolje". Mujdei je popularan umak kojeg čini posoljeni zdrobljeni češnjak, pomiješan s vodom i uljem, a u nekim slučajevima i jogurtom. Kobasice mici svoj okus duguju velikim količinama češnjaka. Čorba također obiluje bijelim lukom.

A svojoj omiljenoj namirnici Rumunji su posvetili i festival. Festival češnjaka održava se u "prolazu Borgo" (iz romana Drakula Brama Stockera), odnosno u prolazu Tihuta u planinama Bârgău u istočnim Karpatima, na granici regija Bukovina i Transilvanija. Pripremaju se tradicionalna jela od češnjaka, nose se vijenci od češnjaka, a odvijaju se i magične predstave.

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju