1. Usoljena riba s voćem

Ackee je za nas iznimno egzotična vrsta voćke, a na Jamajci omiljena namirnica za gastronomsko eksperimentiranje i kombiniranje. Štoviše, ovdje je najčešće sparuju s usoljenom ribom, kruhom ili prženim okruglicama te je poslužuju za kasni doručak, dok ćete za ručak i večeru dobiti voćno-riblju fantaziju sparenu s rižom i graškom.

2. Riblja pasta
Jamajčani dime crvenu haringu ili skušu, melju je u pastu te poslužuju na krekerima s ukiseljenim lukom ili nekim drugim povrćem. Ova se jamajčanska riblja pasta po imenu Solomon Gundy poslužuje kao predjelo ili brz međuobrok.

3. Goveđe iznenađenje

Zlatnožuti komadići pečenog tijesta (Patty) pravi su hit na Jamajci, a obično su punjeni začinjenom govedinom. U ovim mekanim džepovima katkad možete naći i ribu, piletinu, povrće te sir – no imajte na umu da su jaki začini uvijek njihov sastavni dio, pa grickajte pažljivo.


4. 'Muževne' juhice
Kokošja juha na Jamajci gust je i okrepljujuć specijalitet koji liječi sve boljke, a spravlja se od čak 40 sastojaka. Iznenađujuće, u njoj nema mnogo piletine, već prevladava riblji okus. Na otoku je poznata i juha pod nadimkom Muževna voda. Ona se kuha u velikom kotlu na otvorenom plamenu, a izaziva 'muškost' tako što sadrži sve dijelove koze – uključujući i iznutrice te glavu.

5. Pića
Ljubitelji bezalkoholnih pića na Jamajci moraju probati gazirani sok Ting od gorkog grejpfruta. Ovdje se pije Zmajsko pivo (Dragon Stout) sa 7,5 posto alkohola i nešto slabije pivo Red Stripe. U koktelima ćete najčešće naići na bijeli rum Overproof koji je toliko popularan da se dodaje i uhranu, a njime se također čisti i dezinficira po domu.

Dakako, ne možete otići s Jamajke, a da ne trznete kratki ala Bob Marley koji se sastoji od jednakih dijelova sirupa od jagode, kreme od banane i mente pomiješane s bijelim rumom. Dolazite?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju