Grad Miskolc, mađarski je grad okružen slikovitom planinom Bukk i zavirite li u njega, vidjet ćete da krije svakakve zanimljivosti zaštićene u okrilju veličanstvene planine. Malo zapadnije, planina Matra i grad Eger su zahvaljujući svojoj klimi i zanimljivostima idealni za turiste tijekom cijele godine. U svakom slučaju, izlet u Sjevernu Mađarsku nešto je što morate staviti na popis.
 

Posjetite barokni dragulj Eger

Jeste li znali da se samo sat vremena vožnje od Budimpešte nalazi pravi mali barokni gradić po imenu Eger, smješten upravo između spomenutih planina? Ovaj grad oduševljava prolaznike, a glavne točke čini nekoliko građevina. Bazilika je druga najveća u Mađarskoj, Biskupska palača impozantne je gradnje, a najzanimljiviji je Dvorac Eger- utvrda iz koje je nacionalni mađarski heroj Istvan Dobo uspješno branio grad od Turaka. Unikatan u svojim pričama, vrhunac dostiže mogućnošću penjanja na minaret Eger, najsjeverniji ostatak Osmanskog Carstva.

Obnovite se u ljekovitim kupkama

U ovoj regiji, jednostavno morate isprobati slavne mađarske kupke. Zemlja koja se premalo ističe s obzirom na resurse ljekovite vode vrhunske kvalitete, oduševit će svakoga izvrsnom ponudom odličnog wellnessa. Odlučite li isprobati originalne Turske toplice u Egeru, izgrađene 1600., preporučujemo vam da isprobate Hammam masažu.

Čari mađarskog sjevera i mađarskih planina - 1 Čari mađarskog sjevera i mađarskih planina - 1 (Foto: Getty)

Okupajte se termalnoj vodi unutar špilje

U predgrađu Miskolca, nalazi se treći najveći grad u Mađarskoj- Miskolctapolca. Ovaj je grad poznat po 150 metara dugoj vapnenačkoj špilji kojom teče termalna voda, pa se u Miskoctapolci možete kupati u unutarnjim i vanjskim bazenima s termalnom vodom. Čaroliju termalnih izvora, koji izviru iz planine Bukk, otkriveni su još u Osmanskom Carstvu. Termalna voda na 30° C slovi kao lijek za bolove u zglobovima, a zbog manjeg udjela soli, u vodi možete ostati dulje nego inače. Špiljne toplice u Miskolctapolci rade cijelu godinu, osim u siječnju.

Pođite u mađarske planine

Najviši vrh planine Matra jest Kékestető na 1014 metara, a istražiti je možete kroz 400 kilometara održavanih planinarskih staza. Okušajte se i u nordijskom hodanju ili vožnji biciklom. Vodič kroz mađarske planine pogledajte ovdje.

Sjeverna Mađarska ima mnoštvo neotkrivenih bisera i zaista je vrijedi posjetiti, a Sjeverna Mađarska kvalitetno će vas opustiti i ugodno iznenaditi.

Najljepši na svijetu: Stadion u europskom selu koji treba vidjeti barem jednom u životu Lofoti Lofoti - 8 Lofoti - 7 +5 Lofoti - 6

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju