Čim dođe sezona borovnica, medvjedi prođu cijelu šumu i naprave desetke kilometara samo da bi došli do njih. Kad ih se dočepaju napokon su sretni i uživaju u njima, a sve veći broj znanstvenika tvrdi da bismo se po pitanju borovnica - i mi trebali ugledati na medvjede.

Za borovnice se u zadnje vrijeme sve češće počinje upotrebljavati termin „superhrana.“ Taj se termin odnosi na onu hranu koja ima znatno veće prehrambene i zdravstvene prednosti od prosjeka. Uz borovnicu, u ovu skupinu hrane ubrajamo još i brokulu, kelj, kivi, šipak, grah, losose, srdele…


Značajna zdravstvena vrijednost borovnica proizlazi dijelom iz toga što sadrže antioksidans flavonoid koji pozitivno djeluje na kretanje slobodnih radikala. Radikali su visoko reaktivne molekule sposobne uništiti stanice i napraviti nered u našoj DNA. Antioksidansi, kojih borovnice imaju mnogo, sprječavaju i usmjeravaju njihovo djelovanje, tako da su one dobre za sprječavanje karcinoma, kardiovaskularnih bolesti…

Nedavno istraživanje u Americi pokazalo je da bi mogle imati značajnu ulogu i pri liječenju PTSP–a. Eksperiment je napravljen na štakorima pokazao je da su štakori koji su konzumirali borovnice doživjeli znatno manje stresa kad ih se prestrašilo mačkama, za razliku od onih kojima borovnice nisu dane.


U svakom slučaju, nakon svega pročitanog, zaključak može biti samo jedan: Jedite borovnice.


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju