Objedovanje kod kuće može biti neformalno i bez previše pravila, no u restoranu biste se trebali pridržavati odgovarajućeg bontona. Ono uključuje konzumaciju hrane bez srkanja i mljackanja, kao i korištenje određenog pribora za jelo.

Položaj vilice i noža na tanjuru može značajno pridonijeti cjelokupnom ugođaju objedovanja u restoranu jer to konobaru šalje određene poruke kojih možda niste ni svjesni.

1. Još uvijek jedem
Kada želite polako uživati u obroku, a da vam se konobar ne vrzma oko 'glave' ili, ne daj Bože, uzme tanjur prije nego što ste završili s jelom, važno je vilicu i nož staviti na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva, odnosno priborom formirati piramidu na tanjuru. Na taj način poručit ćete: "još uvijek jedem".



2. Očekujem sljedeći slijed
Kada ste završili s jelom, ali želite konobarima poručiti da vam da donesu sljedeći slijed, od vilice i noža napravit ćete križ na sredini tanjura.



3. Završio sam s jelom
Kada ste gotovi s jelom i ne želite više jesti, vilicu i nož postavit ćete u uspravan paralelan položaj, odnosno okomito na tanjur. To je jasan znak konobaru da može uzeti vaš tanjur i pribor za jelo sa stola.

> A što s ubrusom? Bonton za svadbe, restorane i važne večere



4. Bilo je prefino
Kada konobaru i kuharu želite izraziti kompliment, vilicu i nož položit ćete vodoravno po sredini tanjura, jedno uz drugo. Na taj način sigurno ćete izmamiti osmijeh na lice ugostiteljskom osoblju.



5. Nije mi se svidjelo
Ako želite pokuditi jelo, sigurno ćete veću količinu hrane ostaviti na tanjuru. Ovu poruku jasno ćete komunicirati i ako nož 'provučete' kroz vilicu, a pribor stavite na tanjur pod kutom od 45 stupnjeva.

> Japanski bonton: 5 načina na koje možete naljutiti majstora sušija

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju