Iako mnogi sebe nazivaju gurmanima, postoji hrana koju ni takvi ne bi probali. S ove strane svemira nama potpuno nezamisliva, takva da i sama pomisao na nju stvara reakcije u želucu, nekome je na drugom dijelu svijeta pravi specijalitet. No o ukusima se ne raspravlja, a o okusima možemo suditi samo nakon što ih isprobamo. Zaboravite na puževe i žabe ako njih smatrate neobičnom delicijom, ove su stvari puno ozbiljnije. Provjerite listu najčudnijih jela na svijetu i razmislite jeste li dovoljno hrabri.

Sušeni puffin 

Slađi od pingvina, puffini su jedan od simbola Islanda, ali i delikatesa koju ostatak svijeta ne odobrava. Iako se među bizarnim specijalitetima sa sjevera mogu naći i fermentirani morski pas čiji miris samo najjači mogu podnijeti, kitovi odresci, ovčji testisi i kuhana ovčja glava, "mala braća sjevera", kako im glasi ime na latinskom izazivaju najviše sažaljenja. No većinu domaćih stanovnika to ne uzrujava jer im se sviđa njihovo meso koje podsjeća na pačje s ribljom aromom. Suše ga ili jedu kao pečenje.

Juha od kornjače

Iako je u nekim državama zabranjena zbog zaštićenosti vrste, u Kini i Singapuru, Ekvadoru i još nekim zemljama još uvijek se jede juha od kornjače. Meso, koža i unutarnji organi glavni su sastojak juhe koje oni koji su ju probali dižu u nebesa.

Juha od kornjače Juha od kornjače (Foto: Thinkstock/Guliver)

Zmijsko srce

U Vijetnamu možete isprobati zmijino srce. Nakon što sami odaberete koju će zmiju za vas "pripremiti", najprije ćete dobiti svježu krv. Srce koje još pulsira stavit će vam u rakiju i to je drugi dio deserta. Vijetnamci smatraju da upravo pulsirajuće srce netom ubijene zmije jača muškost. Pripremit će vam kožu i ostale dijelove zmije jer se u Vijetnamu sve koristi za jelo. 

Prženi pauci

Zašto umjesto prženih krumpirića ne biste probali pržene pauke? Planirate li put u Kambodžu, svakako razmislite o ovoj delikatesi. Mariniraju se u MSG-u, šećeru i soli, nakon čega se prže u češnjaku.

Tuna Eyeballs

U Japanu jedu tunu. I oči tune. Potražite ih u nekim sushi restoranima ili u dućanima. Često njezin okus opisuju kao sličan okusu lignje, no presudit ćemo nakon što ih isprobamo.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju